«Meget sannsynlig» korrupsjonsfare knyttet til kommunale anskaffelser

Anbud365: «Meget sannsynlig» korrupsjonsfare knyttet til kommunale anskaffelserPolitiets Sikkerhetstjeneste (PST) – her ved sin sjef, Hans Sverre Sjøvold – har nylig publisert «Nasjonal risikovurdering - Hvitvasking og terrorfinansiering 2020».

Skriv ut artikkelen

De seneste årene er det blitt avslørt flere alvorlige korrupsjonssaker innenfor kommunale etater som plan- og bygg, samt saker knyttet til offentlige anskaffelser, fremgår det av årets risiko-rapport fra PST. Og PST bruker begrepet «meget sannsynlig» i sin beskrivelse av korrupsjon i lokalforvaltningen, særlig rettet mot utbyggingsprosjekter og anskaffelser, vil fortsette å være en trussel. Om faren blir virkelighet, er avhengig av hva kommunen selv gjør av anti-tiltak.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har nylig publisert «Nasjonal risikovurdering – Hvitvasking og terrorfinansiering 2020». Rapporten er en nasjonal, tverretatlig risikovurdering som beskriver de største truslene, sårbarhetene og risikoene innen hvitvasking og terrorfinansiering.

Her heter det bl.a. at det de seneste årene er blitt avslørt flere alvorlige korrupsjonssaker innenfor kommunale etater som plan- og bygg, samt saker knyttet til offentlige anskaffelser. OECD anser anskaffelser som ett av de viktigste risikoområdene for korrupsjon internasjonalt. Korrupsjon i offentlig sektor kan svekke tilliten til

lokale styrings-organer og kan gi kriminelle tilgang til kommunale oppdrag. Norske kommuner er sårbare for korrupsjon og korrupsjonsfaren er særlig til stede der privat sektor møter offentlig sektor.

«Meget sannsynlig»

PST slår fast at det er meget sannsynlig at korrupsjon i lokalforvaltningen, særlig rettet mot utbyggingsprosjekter og anskaffelser, vil fortsette å være en trussel. Faren for korrupsjon vil avhenge av kommunenes egeninnsats i eget antikorrupsjonsarbeid, graden av gode varslingskanaler, kontrollutvalg og solid varslervern.

«Sannsynlig»

Det er sannsynlig, fremgår det av PST-rapporten, med en økt og grovere utnyttelse av arbeidstakere som følge av større konkurranse om kunder og anskaffelser som medvirker til at arbeidsgivere presses til å holde kostnader på et minimum. Dette vil meget sannsynlig øke utbyttet fra utnyttelse av utenlandske arbeidstakere.

Arbeidslivskrim og varehandel

Det knyttes særlig høy risiko til aktører innen arbeidslivskriminalitet, som i tillegg til å hvitvaske egen profittgenererende kriminalitet, tilrettelegger for hvitvasking av utbytte fra narkotikakriminalitet i sin næringsvirksomhet.

Bli den første til å kommentere på "«Meget sannsynlig» korrupsjonsfare knyttet til kommunale anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.