Miljøkrav i svenske anskaffelser – statlig innkjøpsgigant «best i klassen»

Anbud365: Miljøkrav i svenske anskaffelser - statlig innkjøpsgigant «best i klassen»Naturvårdverket, her ved sin generaldirektør Björn Risinger, har publisert en rapport som forteller om adelen miljøkrav i svenske, statlige myndigheters anskaffelser (foto: Naturvårdsverket).

Skriv ut artikkelen

Sakte, men sikkert øker omfanget av svenske statlige anskaffelser med miljøkrav. Det viser en fersk rapport fra Naturvårdverket. Men det er utfordrende å trekke sammenlikninger fra år til annet da hva som anskaffes og hvilket behov det er for miljøkrav, varierer. Likevel, «best i klassen» i fjor var Trafikverket som hadde miljøkrav i alle sine anskaffelser. Og det monner: Trafikverket anskaffet i fjor i verdi for 37% av svenske statlige virksomheter totalt sto for.

De 187 statlige virksomhetene som rapporterer, omfattes av en forordning der det heter at de skal ha et miljøledelsessystem som innpasser miljøhensyn i deres aktivitet. Ifølge Naturvårdverkets rapport «Miljöledning i staten» stilte disse i fjor miljøkrav i anskaffelser med en samlet verdi på 111 milliarder. Det tilsvarer 89% av den totale verdien av deres 2022-anskaffelser. Det er opp fire prosentpoeng siden året før, sju prosentpoeng siden 2020.

Det er ti virksomheter som dominerer, og disse anskaffet i fjor for ca. 104 milliarder, dvs. 83% av hva alle de 187 aktuelle virksomhetene til sammen kjøpte for. Det er en økning på 35,4 milliarder fra 2021, heter det i rapporten. I fjor stilte disse ti miljøkrav i 91,5% av verdien på anskaffelsene, noe som er opp 1,5% sammenliknet med 2021.

De tre fremste

Trafikverket topper listen over de store. De stilte miljøkrav i samtlige anskaffelser i 2022, og verdien av deres anskaffelser løp det året opp i 46,2 milliarder. Også Svenska kraftnät hadde miljøkrav med i alle sine 2022-anskaffelser, men de kjøpte bare for ca. sju milliarder. Forsvarets materielverk kjøpte for 34,7 milliarder og hadde miljøkrav med i 82% av disse. Lavest andel miljøkrav blant topp 10-virksomhetene var Kriminalvården med bare 60%.

Naturvårdverket bemerker at det kan være vanskelig å trekke sammenlikninger fra år til annet fordi virksomhetene gjerne anskaffer ulike produkter – i noen produkter er det også slik at miljøkrav ikke er naturlig å stille.

Miljø og rammeavtaler

I forbindelse med rapporteringen til Naturvårdsverket har 99 av virksomhetene også – på frivillig basis – svart på om de knytter miljøkrav til avrop på statlige rammeavtaler. En tredel bekrefter at de gjør så.

Etter en annen forordning skal noen statlige virksomheter også rapportere om innkjøp av energieffektive varer, tjenester og bygg. 28 myndigheter rapporterte på dette i 2022, og de hadde gjort 56 anskaffelser over EU-tersklene. Det er en virksomhet og elleve anskaffelser færre enn året før, heter det.

Energikrav i bygg

Og når det gjelder innkjøp og/eller leie av nye bygg er energikrav stilt av 74 myndigheter, og det er 12 flere enn i 2021. Ca. 40 virksomheter har svart at det ikke har vært aktuelt med slike krav i fjor da de hverken signerte eller gjorde nye avtaler. Resten av de virksomhetene som har plikt på seg til å rapportere, 71 virksomheter, har enten oppgitt andre årsaker til at de ikke stilte energikrav, alternativt ikke har svart på spørsmålet.

Bli den første til å kommentere på "Miljøkrav i svenske anskaffelser – statlig innkjøpsgigant «best i klassen»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.