Negativ til hevet terskelverdi – glad for Kofas nye gebyrmulighet

Anbud365: Negativ til hevet terskelverdi – glad for Kofas nye gebyrmulighetMaskinentreprenørnes forbund (MEF) , her ved adm. dir Trond Johannesen,ønsker seg enda mer forpliktende innkjøpskrav til offentlige oppdragsgivere for å sikre at også mindre bedrifter kan delta i konkurransen om offentlige kontrakter.

Skriv ut artikkelen

Negativ til at den nasjonale terskelverdien heves til 1,1 mill. Kritisk til å oppheve forhandlingsforbundet. Positiv til å åpne for økt bruk av egenerklæring. Gledelig at Kofa igjen får muligheten til å bøtelegge offentlige innkjøpere som har foretatt ulovlige direkteanskaffelser. I sum er dette hovedpunktene i synspunktene Maskinentreprenørenes forbund (MEF) har på de nye anskaffelsesforskriftene.

– Høyere terskelverdi gir offentlige innkjøpere større rom for å velge leverandører etter egne og mer subjektive kriterier. Vi er derfor bekymret for at endringen vil føre til at mange av de mindre bedriftene stenges ute fra det offentlige markedet. I tillegg til å være uheldig for bedriftene som havner på utsiden, kan endringen også gi mindre åpenhet og færre muligheter for kontroll med de offentlige innkjøpene, sier Trond Johannesen, administrerende direktør i MEF.

Forhandlingsforbudet

En av endringene i anskaffelsesforskriften er at forhandlingsforbudet oppheves for offentlige innkjøp som kunngjøres nasjonalt – for bygg- og anleggskontrakter gjelder dette kontrakter til en verdi under 44 millioner kroner. Det betyr at forhandlinger mellom oppdragsgiver og leverandør vil gjøres til en valgfri del av alle konkurranser – uten at leverandør ved innlevering av tilbud vet om tilbudet vil være gjenstand for forhandling eller ikke.

MEF har tidligere uttalt seg kritisk til å oppheve forhandlingsforbundet. – Vi er, heter det, bekymret for at dette vil dramatisk redusere forutsigbarheten for leverandørene og skape usikkerhet, i tillegg til å øke tids- og ressursbruken for svært mange anskaffelser.

Egenerklæring

Av andre endringer stiller MEF seg positiv til at ny anskaffelsesforskrift åpner for økt bruk av egenerklæring ved deltakelse i offentlige anbudskonkurranser. Endringen innebærer en betydelig forenkling ved at leverandør bare trenger å levere en egenerklæring sammen med tilbudet som bekrefter at leverandøren oppfyller kvalifikasjonskravene og eventuelle utvelgelseskriterier. Deretter skal oppdragsgiveren før tildelingen kreve at den valgte leverandøren ettersender oppdaterte dokumentasjonsbevis.

MEF mener også det er gledelig at Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) igjen får muligheten til å bøtelegge offentlige innkjøpere som har foretatt ulovlige direkteanskaffelser. Dette er en endring MEF har jobbet for siden 2012.

Dele opp kontrakter

Etter den nye anskaffelsesforskriften kan oppdragsgivere velge å dele opp offentlige anskaffelser i delkontrakter. Hvis en anskaffelse ikke deles opp i delkontrakter pålegges offentlige oppdragsgivere å begrunne hvorfor dette ikke har blitt gjort i anskaffelsesdokumentene eller i anskaffelsesprotokollen. Begrunnelsen kan imidlertid ikke overprøves.

Maskinentreprenørene ønsker seg enda mer forpliktende innkjøpskrav til offentlige oppdragsgivere for å sikre at også mindre bedrifter kan delta i konkurransen om offentlige kontrakter. – Begrunnelseskravet i anskaffelsesforskriften kan være et steg i riktig retning ved at det øker bevisstheten om kontraktsoppdeling hos offentlige innkjøpere, poengterer MEF.

Bli den første til å kommentere på "Negativ til hevet terskelverdi – glad for Kofas nye gebyrmulighet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.