Ni store deler sine erfaringer med utslippsfrie byggeplasser

Anbud365: Ni store deler sine erfaringer med utslippsfrie byggeplasserOslo var verdens første til å lansere en utslippsfri byggeplass. Det skjedde i 2017, sju andre fulgte i 2020. Bildet viser forsiden på rapporten fra «Big Buyers Initiative».

Skriv ut artikkelen

Ni store, europeiske offentlige oppdragsgivere deler nå sine erfaringer med anskaffelser av og kontrakter for utslippsfrie byggeplasser. Med blant de ni er Oslo og Trondheim, som begge er med i en arbeidsgruppe initiert av EU-kommisjonen. Dialog med markedet er avgjørende for å lykkes med slike innovative anskaffelser, heter det i en fersk rapport, likeledes å bygge partnerskap med viktige interessenter. Minimumskrav kan brukes ved modne markeder, detaljert kravspesifikasjon må unngås – og SMB-er må få muligheter.

Oslo, Stavanger og Trondheim er med i «Big Buyers Initiative», som er et initiativ fra EU-kommisjonen. Formålet er at store, offentlige innkjøperorganisasjoner i Europa skal dele og spre erfaringer med tiltak innenfor anskaffelser i bygg og anlegg. Det er tre arbeidsgrupper: Oslo mer med i alle tre, mens Trondheim deltar i gruppen for utslippsfrie byggeplasser og Stavanger i gruppen for sirkulære byggematerialer og bruk av tunge, elektriske kjøretøy.

Gruppen som samarbeider om å utvikle og gjennomføre piloter innenfor innovative, bærekraftige anskaffelser, har som mål å kutte miljøpåvirkningen fra byggeplasser og oppmuntre til innovasjon i markedene. De har arbeidet sammen siden april 2019, og de ni byene i arbeidsgruppen lanserer nå en erfaringsrapport, «Public Procurement of Zero-Emission Construction Sites».

Verdens første

Oslo var verdens første til å lansere en utslippsfri byggeplass. Det skjedde i 2017, sju andre fulgte i 2020.

Blant erfaringene i rapporten er at dialog med markedet er avgjørende.  Dermed får man en indikasjon hvor man skal legge ambisjonene – hva som er aktuelt nå, hva som er i horisonten når det gjelder innovasjon og hva slags tilnærming til kostnader og styring deres planlagte anskaffelse vil trenge.

Å bygge partnerskap med viktige interessenter er en annen nøkkelfaktor. Offentlige oppdragsgivere kan vurdere, heter det, å etablere en plattform for offentlig-privat erfaringsutveksling. Via et slik innovativt partnerskap kan byene forsikre seg om at deres bærekraftsmål hele tiden er i fokus. Samtidig kan leverandørene få nødvendig fleksibilitet til å søke kreative løsninger.

Minimumskrav og kravspek

Hvis det er et modent marked, dvs. at nok leverandører kan møte etterspørselen, kan utslippsfrie maskiner kreves som et minimumskrav i konkurransen. Små, elektriske maskiner er ikke noe problem i så måte, heter det. En anbefaling er at ikke må bli for detaljert i kravspesifikasjonene. Altfor ambisiøse minimumskrav kan gjøre det vanskelig for små og mellomstore leverandører og bør forbeholdes store eller komplekse prosjekter. Når verdien på oppdraget er lavere, bør man legge til rette for små og mellomstore og bruke tildelingskriterier inntil markedet har utviklet seg mer.

Hvis markedet ikke er tilstrekkelig modent for å kreve utslippsfrie gravemaskiner, kan man la tildelingskriterier belønne de som kan stille med denne typen maskiner. Vekting skulle være nok til å påvirke tilbudene og kan vurderes sammen med mulige gevinster for andre strategiske mål – inklusive sosiale eller økonomiske mål.

Risiko for oppdragsgivere

For ikke å la det bli for byrdefullt for leverandørene, kan det være aktuelt for oppdragsgiverne å ta noe risiko, f.eks. i forbindelse med energitilførsel og – kostnader. Oppdragsgiverne som er med i «Big Buyers Initiative» forbeholder seg retten til å komme på inspeksjon på byggeplassen underveis, for å se hvordan maskinene presterer og hvordan arbeidsforholdene er. I tillegg arbeides det med en «bottom-up»- metode for beregning av luftkvalitet og utslipp fra maskinene. Dagens beregninger tar utgangspunkt i verdier for dieselforbruk i tradisjonelle gravemaskiner og kalkulerer ut fra det hvor mye CO2 som unngås. Utfordringene ved en «bottom-up»-metode er at luftkvalitet og utslipp f.eks. også påvirkes av slit som trafikken i nærheten og av værforholdene.

Bli den første til å kommentere på "Ni store deler sine erfaringer med utslippsfrie byggeplasser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.