Nøkkelrolle i gigant-satsing på maritim industri – det er innovative anskaffelser som gjelder

Anbud365: Gigantisk maritim anskaffelsesbølge i vente – med mye innovativtKartleggingen av kommende offentlige anskaffelser fra maritim næring er gjennomført på oppdrag fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), her ved daglig leder Ingebjørg Harto (t.v.) og innovasjonspådriver Ida Laustsen (foto: Bjørnar Grønhaug/LUP).

Skriv ut artikkelen

Som ledd i sin maritime eksportstrategi planlegger regjeringen i årene fremover en gigantsatsing – det er snakk om hele 83 mrd i kjøp fra maritim industri. Og det er innovative offentlige anskaffelser som skal bidra til å styrke den norske maritime bransjens internasjonale posisjon. Det betyr en nøkkelrolle for Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), som allerede kartla markedet i fjor. Nå dras deres millionsatsing i gang for alvor.

LUP fikk i år 2,5 mill for å styrke bransjens posisjon som ledende på nye, grønne maritime løsninger og tjenester, gjennom leverandørutvikling og innovative anskaffelser. Samme bidrag kom fra regjeringen også i fjor.

Kartla markedet i fjor

– Med så store investeringer er det flott at Regjeringen fortsetter satsingen på innovative anskaffelser og leverandørutvikling for å bygge et sterkt hjemmemarked. Skal norske leverandører eksportere sine løsninger, er de avhengig av å få teste her hjemme og da spiller offentlige innkjøpere en viktig rolle, sier Ingebjørg Harto, daglig leder i LUP.

En rekke aktiviteter ble gjennomført i 2023 for å kartlegge hjemmemarkedet i maritim næring. Planene for 2024 bygger på behovet, innsikten og tilbakemeldingene som offentlige innkjøpere og leverandører meldte fra om i 2023.

– Flere la vekt på betydningen av møteplasser for de offentlige innkjøperne og for leverandørene, i tillegg til arenaer for kompetanse- og erfaringsdeling. Det er også potensiale for felles behov og anskaffelser, og dette er rett i kjerneoppgaven til LUP, sier innovasjonspådriver Ida Laustsen.

Blant 2024-aktivitetene:

  • Dialogkonferanser og leverandørkonferanser regionalt og nasjonalt for leverandører og innkjøpere
  • Etablering av flater og møteplasser for kompetanse- og erfaringsdeling
  • Kommunikasjonsmateriell og arbeid
  • Igangsette fellesanskaffelse(r) på felles behov, eksempelvis fartøy, infrastruktur havn og militært, autonomi og teknologi
  • Kartlegging gevinster og effekter for kommuner og offentlige virksomheter som er «early adopters» av innovative anskaffelser

Presenterer 2023-funn

Fredag 7. juni presenterer LUP funn, rapporter og resultat av arbeidet fra 2023. Det skjer i et digitalt arrangement – i regi av Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), Norsk Industri og NHO Sjøfart. Se agendaen og meld deg på her.

Bli den første til å kommentere på "Nøkkelrolle i gigant-satsing på maritim industri – det er innovative anskaffelser som gjelder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.