Nordnorsk innsats skal gi lokale SMB-ere et jafs av Forsvarets milliard-anskaffelser

Anbud365: Nordnorsk innsats skal gi lokale SMB-ere et jafs av Forsvarets milliard-anskaffelserPå et møte nylig mellom aktørene i et leverandørutviklings-program i nord og forsvarsminister Odd Roger Enoksen sa statsråden seg enig i fem NHO-punkter om offentlige anskaffelser og næringsutvikling i nord (foto: Marita Isaksen Wangberg, FD).

Skriv ut artikkelen

Også små og mellomstore lokale bedrifter skal nyte godt av Forsvarets anskaffelser i milliardklassen nord i Norge i de kommende årene. Det er målet for et tre-årig leverandørutviklings-program i Troms og Finnmark. I en fem-punkts liste fra NHO heter det at forsvarssektoren innenfor regelverkets rammer i større grad skal legge til rette for at små og mellomstore bedrifter, regionale og lokale leverandører kan delta i offentlige anskaffelser. Det sa forsvarsministeren seg nylig enig i.

I forbindelse med etableringen av Finnmark Landforsvar bygger Forsvaret stort ut ved Porsangermoen de neste 5 årene. Det planlegges anskaffelser i størrelsesorden 1,5 milliard, og det er et sterkt ønske om at deler av verdiskapningen av dette forblir lokalt.

NHO og Troms og Finnmark Fylkeskommune jobber for at det skal bli lettere for små og mellomstore bedrifter i Nord-Norge å få levere varer og tjenester til Forsvaret.

Tre-årig prosjekt


Prosjekt “Leverandørutvikling Forsvaret” er et treårig prosjekt etablert i Troms og Finnmark fylkeskommune sommeren 2020. I prosjektet er det spesielt fokus på mobilisering og kompetanseheving blant regionens lokale små og mellomstore bedrifter. Dette gjennomføres i tett samarbeid med blant annet med Sápmi Næringshage AS ved Anja Tellervo Hansen, NHO ved Arnhild Dordi Gjønnes og Forsvarsbygg ved Elizabeth Calder og Hege Leiknes.

I tillegg til mobilisering og kompetansehevingstiltak er nasjonal politisk påvirkning sentralt i fylkeskommunens prosjekt, og for NHO sentralt og regionalt. Dette for også å bevisstgjøre Forsvarsdepartementet og deres forsvarsenheter verdien av å øke andelen små og mellomstore leverandører i deres portefølje.

Statsråd og NHOs fem punkter

Nylig var det et digitalt møte mellom aktørene i programmet og forsvarsminister Odd Roger Enoksen. Han sa, ifølge referatene fra møte, seg enig i NHOs fem punkter om offentlige anskaffelser og næringsutvikling i nord:

  • Samarbeid mellom forsvarssektoren og næringslivet er jobbskaping i praksis.
  • Forsvarssektoren må ha god informasjonsflyt og kommunikasjon med næringslivet.
  • Forsvaret er allerede en av landets beste lærlingebedrifter, både med tanke på volum og bredde i fag og prosentandel som består av fagbrev. Ambisjonen er likevel å bli enda bedre.
  • Forsvarssektoren skal i større grad legge til rette for at små og mellomstore bedrifter, regionale og lokale leverandører kan delta i offentlige anskaffelser. (Innenfor rammen av anskaffelsesregelverket og de overordnede prinsippene om mest mulig effektiv ressursutnyttelse, likebehandling og ikke-diskriminering.)
  • Sterkere tilknytning til lokale leverandører ut fra et beredskapshensyn kan gi større fleksibilitet og øke leveransesikkerheten.
  • Krav om lokal tjenesteproduksjon, for eksempel i nærheten av en militær base eller alliert mottaksområde
  • Behov for parallelle rammeavtaler, da dette kan ha en risikodempende effekt på avhengighet til en leverandør

Bli den første til å kommentere på "Nordnorsk innsats skal gi lokale SMB-ere et jafs av Forsvarets milliard-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.