Norsk million-anskaffelse havnet i EFTA-domstolen

Anbud365: Norsk million-anskaffelse havnet i EFTA-domstolenModell av parkeringshuset sentralt i Kristiansand, som åpnes i disse dager - noen uker etter at EFTA-domstolen skal ta til med å si sitt om reglene ved anskaffelsen ble fulgt (Modell: Veidekke).

Skriv ut artikkelen

Nå må Norge forsvare seg i EFTA-domstolen, ettersom en Kristiansand-anskaffelse med verdi mellom 24 og 100 millioner har havnet der. EFTAs overvåkingsorgan mener at regelverket for offentlige anskaffelser er brutt, noe Norge ikke er enig i. Dermed er det opp til domstolen. Klagesaken har versert i to år.

Stevningen for EFTA-domstolen ble levert 2. juni i år. Det er Norge som er ESAs (EFTAs overvåkingsorgan) motpart i domstolen.

ESA ber domstolen slå fast at Norge har brutt regelverket for offentlige anskaffelser. Påstanden gjelder tre forhold. Det ene er at oppdragsgiver, Kristiansand kommune, ikke benyttet korrekte CPV-koder – eller i det minste ikke fullstendig og tilstrekkelig presise koder. En annen påstand er at oppdragsgiveren ikke kunngjorde i EUs lysingsblad og TED-databasen. Ifølge en saksinformasjon som er lagt ut på domstolens sider, er kontraktsverdien mellom 24 og 100 mill. kroner.

Det fremgår av lokalpressen at den endelige prisen for parkeringshuset ender på nærmere 230 mill.

Den tredje av påstandene går ut på at Kristiansand kommune ikke holdt seg til minstekravet for hvor kort frist man kan sette for å delta i en anbudskonkurranse.

Konkurranse i april 2015

Saken daterer seg tilbake til april 2015 da Kristiansand kommune kunngjorde en anbudskonkurranse for bygging og drift av et stort underjordisk parkeringshus under «Torvet» sentralt i byen. Kontrakten ble beskrevet som design, bygging, finansiering og drift av et underjordiske p-hus og publisert på Doffin. CPV-koden som ble brukt, gjaldt for parkeringstjenester. Ifølge EFTAs overvåkingsorgan ble prosjektet altså ikke kunngjort som en byggekonsesjon.

Ved utløpet av tilbudsfristen var det kommet inn ett tilbud. Kunngjøringen sto 25. april og tilbudsfristen var 15. mai. Tilbudet som kom inn, ble gjenstand for forhandlinger og kontrakt ble sluttet 24 juni – undertegnet av partene 29. juni 2015.

Klage fra august 2015

ESA innledet en undersøkelse av anbudsprosessen etter å ha mottatt en klage i august 2015. ESA sendte så et formelt – såkalt – åpningsbrev til Norge i februar 2016. Andre skritt i saken var en grunngitt uttalelse, som ble sendt i juli 2016.

Kristiansand kommune svarte på åpningsbrevet via norske myndigheter i september 2015. Nærings- og fiskeridepartementet sto for svaret på den grunngitte uttalelsen i oktober 2016 og argumenterte der mot ESAs konklusjoner.

Ettersom de norske svarene ikke endret ESAs oppfatning av innholdet i saken, er det nå blitt en sak for EFTA-domstolen.

Anbud365 har flere ganger omtalt saken, se bl.a.:
Anbudstvist om p–hus i Kristiansand til EFTA–domstolen.

 

Bli den første til å kommentere på "Norsk million-anskaffelse havnet i EFTA-domstolen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.