Norske entreprenører konkurransedyktige ellers, men ikke på Follobanen

Anbud365: Norske entreprenører konkurransedyktige ellers, men ikke på FollobanenBane NOR SF har nylig hevet en stor kontrakt med en utenlandsk aktør (Condotte), som vil inngås med nye aktører i løpet av 2018. Fordelingen av kontrakter mellom norske og utenlandske aktører på Follobaneprosjektet kan dermed vise seg å bli annerledes, poengterte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i sitt svar på et spørsmål fra Stortinget.

Skriv ut artikkelen

I perioden 2010 – 2017 har konkurransedyktige norske entreprenører kapret 88% av kontraktene, målt i verdi, innenfor vei og bane. Men i Follobane-prosjektet, som er spesielt, er det utlendingene som har kapret 87% av kontraktene hittil, målt i verdi. Dette fremgår av et svar fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på et spørsmål fra Stortinget.

Samferdselsstatsråden svarte på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Jon Gunnes (v). Han ville vite – utover Follobaneprosjektet – hvordan norske aktører har klart seg i konkurransen om øvrige jernbanekontrakter de siste årene. I tillegg lurte han på om statsråden har noen anslag/oversikt over hvor stor del av Follotunnelkontraktene som ender hos norske entreprenører.

Gunnes peker i sin begrunnelse på at det er viktig at vi både bygger landet og bidrar til utvikling av norske arbeidsplasser og bedrifter. God kontraktsstrategi, ryddige arbeidsfolk, vektlegging av HMS, og troverdig prosjektstyring er viktige faktorer om bør vektlegges. Ved utbygging av Follobanen gikk mange av kontraktene til utenlandske aktører, konstaterer han.

Svært konkurransedyktige

I sitt svar minner statsråd Solvik-Olsen om at det investeres store summer i norsk infrastruktur, både på bygg og vedlikeholdssiden. Norske entreprenører har vist seg svært konkurransedyktige i både vei og jernbaneprosjekt, og:

Innen jernbanen har norske aktører vunnet majoriteten av kontrakter de siste årene. Norske aktører vunnet om lag 88% av samlet kontraktsverdi på om lag 24 mrd. kroner innenfor vedlikeholds- og investeringsprosjekter.

Follobaneprosjektet

– Utbygging av Follobanetunnelen er et spesielt stort prosjekt, hvor blant annet fire tunnelboremaskiner er i drift, fremholder han i svaret. Det er tildelt kontrakter for om lag 16 mrd. kroner, hvorav om lag 14 mrd. kroner (87%) er tildelt utenlandske aktører, mens de resterende om lag 2 mrd. kr (13%) er tildelt norske aktører. De utenlandske kontraktene bruker norske underleverandører til flere oppgaver, men jeg har ikke oversikt over hvor stor andel dette utgjør.

Bane NOR SF har nylig hevet en stor kontrakt med en utenlandsk aktør (Condotte), som vil inngås med nye aktører i løpet av 2018. Fordelingen av kontrakter mellom norske og utenlandske aktører på Follobaneprosjektet kan dermed vise seg å bli annerledes, poengterte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Bli den første til å kommentere på "Norske entreprenører konkurransedyktige ellers, men ikke på Follobanen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.