Ny klagesaksrunde om anbud eller enerett for næringsavfall i kommunene

Anbud365: Ny klagesaksrunde om anbud eller enerett for næringsavfall i kommuneneBente Angell-Hansen leder EFTAs overvåkningsorgan, som over for Norge har innledet formell behandling av en klage på tildeling av eksklusive rettigheter for innsamling og behandling av næringsavfall i kommunene.

Skriv ut artikkelen

En klagesak som gjelder kommuner og næringsavfall, verserer for EFTAs overvåkingsorgan (ESA) på sjuende året. Nå har norske myndigheter til behandling en ny omgang i klagesaken. Denne gangen er det en partnerskapsavtale som 12 trønder-kommuner har inngått og gjennom den tildelt avfallsselskapet som de er eiere av, eksklusiv rett til å samle inn og håndtere næringsavfall. ESA mener oppgaven med næringsavfallet skulle ha vært tildelt gjennom en offentlig anskaffelsesprosess.

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) mener at direktetildelingen av kontrakten fra det etablerte partnerskapet fra 2019 til Midtre Namdal Avfallsselskap IKS ikke er i pakt med EU-reglene. Kontrakten gjelder innsamling, transport, håndtering og salg av kommunalt, næringsavfall. Partnerskapet omfatter kommunene Flatanger, Overhalla, Grong, Høylandet, Leka, Bindal, Nærøysund, Namsos, Namsskogan, Røyrvik, Lierne og Osen. Det er de samme kommunene som eier avfallsselskapet.

Før partnerskapet ble opprettet, hadde Namsos kommune planer om å tildele avfallsselskapet eksklusiv rett til å hente inn næringsavfall fra kommunens bygninger og institusjoner. Men da det ble klart at dette ville være et brudd på regelverket, skrinla kommunene planene.

Kommunalt partnerskap

Saken som nå foreligger, er kommet opp fordi avfallsselskapets eierkommuner via en partnerskapsavtale har overført myndighet, ansvar og kompetanse til selskapet når det gjelder avfallshåndtering, inklusive kommunenes kommersielle avfall. Overføringen ble foretatt etter at någjeldende EU-direktiv for offentlige anskaffelser trådte i kraft.

ESA mener oppgaven med næringsavfallet skulle ha vært tildelt gjennom en offentlig anskaffelsesprosess. De mener partnerskapet verken oppfyller vilkårene for overføring av myndighet, som faller utenfor anskaffelsesdirektivet, eller tildeling av enerett, som er unntatt fra direktivets regler om offentlige anskaffelser.  Blant grunnene til ESAs konklusjon om brudd er reguleringen av ansvar for avfall i forurensningsloven.

Klagesak i sju år

Klagesaken har versert siden 2015 og har omfattet en rekke ulike kommunale ordninger for innsamling og/eller behandling av næringsavfall, farlig avfall og husholdningsavfall. ESA gikk i januar 2018 inn for å avslutte saken, men valgte å gå videre med den etter nye innspill fra klager. I februar 2020 utkvitterte ESA flere ordninger fra klagesaken. De har nå valgt å gå videre med denne ene ordningen mellom flere kommuner knyttet til kommunalt næringsavfall.

Sentralt i denne klagesaken er en EU-dom (C-51/15 Remondis) om rekkevidden av begrepet «offentlig kontrakt» i anskaffelsesdirektivets forstand – om den kan ha konsekvenser for behandlingen av klagen. Domstolen kom til at flere forhold må vurderes for å avgjøre om det dreier seg om en offentlig kontrakt eller ei.

Bli den første til å kommentere på "Ny klagesaksrunde om anbud eller enerett for næringsavfall i kommunene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.