Nytt regjeringskvartal: Idekonkurranse gav innovativ veggløsning

Anbud365: Nytt regjeringskvartal Idekonkurranse gav innovativ veggløsningPå bildet adm.dir. Ole-Petter Thunes i Rambøll, en av de virksomhetene som utgjør Team TewoFlex – nylig vinner av en idekonkurranse i regi av Statsbygg.

Skriv ut artikkelen

Det finnes mye gran i Norge, likevel er det lite utnyttet i interiørløsninger i store prosjekter. Nå kan imidlertid prestisjeprosjekt nr. 1 for tiden, det nye regjeringskvartalet, få flyttbare innervegger – skillevegger – av gran. De skal også kunne gjenbrukes. Dette er resultatet av en idekonkurranse som Statsbygg har gjennomført. Sammen med vinneren Team TewoFlex skal Statsbygg utvikle en prototype av veggmodulen. Konkurransen er et av fem prosjekter i et «hasteprogram» for sirkulærøkonomi.

Bidraget fra Team TewoFlex, som består av Termowood AS, Made AS og Rambøll, «Alle gode ting er tre» er kåret til vinner av plan- og design konkurransen som Statsbygg gjennomførte. Seks firmaer ble invitert til å levere finalebidrag.

Konkurransen er en av fem som inngår i det såkalte «Fast Track for sirkulærøkonomi»-prosjektet, finansiert av Klima- og miljødepartementet og med Nasjonalt program for leverandørutvikling som prosjektleder:

  • Sirkulære løsninger for håndtering av brukt kunstgress, Trøndelag fylkeskommune m. fl
  • Sirkulære skillevegger i tre med integrert akustisk demping, Statsbygg
  • Sirkulær mobilitet i hyttekommuner, Øyer kommune
  • Bærekraftig energiforsyning for instrumentering langs vei, Statens vegvesen
  • Sirkulær emballasje for byggeplass, Bærum kommune

Motkonjunkturtiltak

Den ekstraordinære bevilgningen fra regjeringen er et motkonjunkturtiltak i forbindelse med COVID-19-pandemien. Formålet er å fremme aktivitet i næringslivet og grønn innovasjon gjennom offentlige anskaffelser. Nasjonalt program for leverandørutvikling ble utfordret og anbefalte bruk av den raskeste av alle utviklingsprosedyrene: plan- og designkonkurranse- og å tildele utviklingsmidler til fem offentlige innkjøpere med konkrete sirkulærplaner. Vinnerne i de fem idékonkurransene får 300 000,- til å ta frem en prototyper for løsningene som skal presenteres i mars.

Norsk gran kan hentes inn i det nye regjeringskvartalet når Statsbygg nå har kåret vinneren som skal utvikle bærekraftige og fleksible skillevegger. Det nye regjeringskvartalet skal ha fleksible løsninger slik at rominndelinger kan endres etter antall ansatte, oppgavefordeling og ulike arbeidsformer. Samtidig har Stortinget vedtatt at tre skal være et viktig element i kvartalet, og at byggingen skal bidra til innovasjon og utvikling hos norske leverandører. Det er også et mål at prosjektet fremmer sirkulærøkonomi gjennom offentlige anskaffelser.

Integrert akustikk

Statsbyggs idékonkurranse handlet om å lage en ny type modulvegger av tre med god akustikk. Veggene skal både kunne flyttes og gjenbrukes. En jury har vurdert bidragene og kåret vinneren etter kriteriene akustikk, estetikk, funksjonalitet, sirkularitet, fleksibilitet, økonomi. Målsettingen for konkurransen har vært å utvikle innervegger der den akustiske dempingen er en integrert del av veggen, og ikke noe som monteres utenpå.

I tillegg til best totalscore på kriteriene har juryen også merket seg vinnerens valg av tresort: – Det finnes mye gran i Norge, likevel er det lite utnyttet i interiørløsninger i store prosjekter. Med denne typen bruk kan vi bidra til å utvide markedet for gran, noe som igjen kan bidra til innovasjon og utvikling av bærekraftige løsninger, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg i en kommentar på statsbygg.no.

Bli den første til å kommentere på "Nytt regjeringskvartal: Idekonkurranse gav innovativ veggløsning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.