Offentlige anbud ingen vinner hos danske mikrobedrifter i bygg

Anbud365: Offentlige anbud ingen vinner hos danske mikrobedrifter i byggDansk Byggeri, her ved sin adm. dir, Lars Storr-Hansen, har sett nærmere på sine aller minste medlemmer og deres forhold bl.a. til offentlige anbudskonkurranser (foto:Ricky John Molloy).

Skriv ut artikkelen

Sju av ti bedrifter i dansk byggebransje med færre enn ti ansatte deltar sjelden eller aldri i offentlige anbudskonkurranser. Og av de som deltar, opplever halvparten at konkurransedokumentene ikke er gode nok – de er ikke detaljerte nok. Det fremgår av en fersk undersøkelse.

Foreningen Dansk Byggeri har gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer med 10 eller færre ansatte. Blant spørsmålene var hvordan disse forholder seg til offentlige anbudskonkurranser.

Om lag en fjerdedel av mikrovirksomhetene deltar med jevne mellomrom i offentlige anbudskonkurranser. To tredeler svarer nei på samme spørsmål, og Dansk Byggeri konkluderer med at virksomheter med flere ansatte deltar oftere i slike konkurranser.

Er med i kommunale konkurranser

Godt over sju av ti oppgir at det er kommunale anbudskonkurranse de deltar i. Spørsmålet ble bare stilt til de som oppgav at de med jevne mellomrom er med i offentlige anskaffelser.

Det er en tendens til at prosessen ved de offentlige anskaffelsene oppfattes negativt blant de minste bedriftene. Om lag halvparten av de spurte – de som jevnlig deltar i konkurranser – finner anskaffelsesprosessen dårlig eller svært dårlig, ifølge undersøkelsen. Litt over 25% mener derimot at prosessen har vært god eller meget god.

Ikke detaljerte nok dokumenter

På spørsmål om hvilke utfordringer de opplever som typisk i anskaffelsesprosessen, svarer omtrent halvparten at konkurransedokumentene ikke er detaljert nok. Andre utfordringer om oppgis i svarene, er at det er for byråkratisk, at det forandres for mye underveis og at det tar for lang tid.

De som har oppgitt at de ikke deltar i offentlige anbudskonkurranser med jevne mellomrom, fikk spørsmål om hva grunnen til det kunne være. Litt over en tredel svarer at det er for mye papirarbeid, mens en fjerdedel mener det ikke er relevant for dem å være med.

Unødvendig arbeid og spilt tid

I en kommentar fra Dansk Byggeri legges det vekt på at når dokumentene i en anbudskonkurranse ikke er detaljerte nok, må mikrobedriftene få tak i rette vedkommende på kommunene og be om mer informasjon. Det koster virksomhetene og kommunene mye unødvendig arbeid og spilt tid. Kommunene oppfordres til å være mer nøyaktige i utformingen av sine konkurransedokumenter.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anbud ingen vinner hos danske mikrobedrifter i bygg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.