Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. april

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 12. aprilHelse Bergen HF er tildelt et innovasjonspartnerskap fra Innovasjon Norge for å utvikle en løsning som skal sikre identifisering og hvor kirurgiske enkeltinstrumenter befinner seg i sykehuset. På bildet adm. dir i Helse Bergen HF, Eivind Hansen (foto: Katrine Sunde).

Skriv ut artikkelen

De første reaksjonene fra leverandørhold til stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser er positive. Skatteetaten og Politiets Fellestjenester går sammen om å styrke innsatsen mot a-krim. En rapport viser at klimafotavtrykket til offentlige anskaffelser stabilt, og entreprenørenes interesse for vegvesen-kontrakter er fallende. I Storbritannia trues mer enn 10 000 leverandører med at dersom de ikke betaler sine underleverandører i tide, får de vansker på det offentlige markedet. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor – og Anbud365 ønsker hver og en av sine lesere en riktig god påske.

Styrket innsats mot arbeidslivskrim

Skatteetaten og Politiets Fellestjenester har inngått samarbeidsavtale. Den betyr at tilbydere som vil inngå kontrakt med politiet, må signere en fullmakt som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger hos Skatteetaten. Politiet får da sanntidsinformasjon om virksomhetene betaler skatter og avgifter som de skal.

Miljøkrav er viktig, men vanskelig

En ny rapport viser at offentlige virksomheter mener at miljøkrav i anskaffelser er viktig for samfunnet og fremmer grønn omstilling, samtidig som det er vanskelig, heter det på anskaffelser.no.

Stabilt klimafotavtrykk

Klimafotavtrykket til offentlige anskaffelser ligger på cirka 11 millioner tonn CO2 i året. Det går frem av en ny rapport Asplan Viak og Oslo Economics har utarbeidet på oppdrag fra Difi.

Fallende interesse for Vegvesen-oppdrag

I 2015 fikk Vegvesenet nesten 100 tilbud fra Norges største entreprenør – i siste halvdel av 2018 fikk de bare tre, forteller bygg.no. Interessen for å bygge og drifte veier faller kraftig blant flere av de største norske entreprenørene. Det kommer frem i en omfattende bygg- og anleggsanalyse ABG Sundal Collier har gjort.

Felles nordisk legemiddelanskaffelse

For første gang skal nordiske land kjøre en felles legemiddelanskaffelse. Nå er konkurransegrunnlaget klart og offentliggjort. Danske Amgros, Islandske Landspitali og Sykehusinnkjøp HF er sammen i den første felles anskaffelsen man nå gjennomfører på legemiddelområdet.

Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser:

Helse Bergen med innovasjonspartnerskap

Helse Bergen HF er tildelt et innovasjonspartnerskap fra Innovasjon Norge for å utvikle en løsning som skal sikre identifisering og hvor kirurgiske enkeltinstrumenter befinner seg i sykehuset. Helse Bergen vil vite hvor utstyret er, hvor det har vært og hvor det skal. De ser nå etter leverandører til partnerskapet.

350 på innovasjonsdialog

Innovasjonspartnerskap kjøres nå i ni prosjekter med et tjuetalls offentlige virksomheter. Prosjektene engasjerer i underkant av 350 bedrifter som har deltatt på dialogaktiviteter og matchmaking med de offentlige aktørene, fremgår det av Innovasjon Norges rapport for 2018.

Innspill om sirkulære anskaffelser

Difi oppfordrer til å gi innspill på sin nye veiledning om sirkulære anskaffelser. Fristen er 30. april. I første omgang blir veiledningen generell. Planen er å følge opp med sektorspesifikk veiledning for PC og skjermer, bygg, plast, møbler og tekstiler.

Arkitektkonkurranse om Fotografihuset

Hav Eiendom inviterer til en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse for det planlagte Fotografihuset på Sukkerbiten i Bjørvika. Kulturbygget som skal bygges mellom Operaen og det nye Munchmuseet, skal etter planen stå ferdig i 2023.

Erstatning for forgjeves utgifter

Hold oversikt over tiden og ressursene som brukes på offentlige anskaffelser – kanskje kan det bli erstatning hvis virksomheten bli forbigått. Det viser ny avgjørelse fra Klagenævnet for Udbud, som har tilkjent en virksomhet erstatning på 406 000 kroner.

Betal eller bli utestengt

Leverandører til det offentlige i Storbritannia blir bedt om å betale sine underleverandører til rett tid. I motsatt fall kan de risikere å bli utestengt fra å kapre kontrakter i det offentlige markedet. Advarselen gjelder mer enn 10 000 leverandører.

Sikkerhetskrav i anskaffelser

Upphandlingsmyndigheten i Sverige har laget en ny veiledning for hvorledes sikkerhetskrav kan benyttes i anskaffelser. Det er, heter det, grunn til å tro at sikkerhetskrav i anskaffelser krever større oppmerksomhet enn hva som er tilfellet i dag.

Lokale utfordringer med anskaffelsesreglene

Council of European Municipalities and Regions (CEMR) og European Committee of the Regions (CoR) har satt i gang en analyse av utfordringer og muligheter. Det gjelder hva regioner og byer står overfor når det nye anskaffelsesregelverket skal tas i bruk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. april"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.