Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. november

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 20. november– Samfunnsansvar og bærekraft står høyt på den politiske agendaen og offentlige anskaffelser er et viktig virkemiddel for å nå de målene regjeringen har satt på dette området. Jeg håper derfor at den nye fagplanen om samfunnsansvar blir til hjelp for innkjøpere i dette viktige arbeidet, sier direktør for DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring), Hilde Singsaas (foto: Espen Sturlasson).

Skriv ut artikkelen

Nytt Anbud365-webinar på gang, delte meninger om de nye kjørereglene for offentlige anskaffelser og bruk av dynamisk innkjøpsordning brer om seg – ikke minst ved kjøp av tjenester. Liten bedrift kapret storkontrakt og sikre arbeidsplasser, to kjemper om stridsvogn-leveranser og i Danmark minner man om at grønne anskaffelser må gjelde mer enn et CO2-tall. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nytt, gratis Anbud365-webinar – meld deg på!

Onsdag 25. november mellom kl. 9 og 11 slår Anbud365 til med et nytt webinar. Denne gangen er det Advokatfirmaet Grette står for det faglige og temaet er digitale løsninger: Grensen for lovlige tilleggskjøp, eventuelle krav til utskiftning av systemer og gode råd for gjennomføring av nye anskaffelser. Meld deg på her – dette må du få med deg!

Ny fagplan for samfunnsansvar i anskaffelser

Sertifiseringsordningen for offentlige anskaffelser (SOA) er utvidet med en fagplan for samfunnsansvar. Den nye fagplanen tar for seg områdene klima og miljø, sosialt ansvar og arbeidslivskriminalitet.

RørNorge glade for deling av kontrakter

Organisasjonene Nelfo, Rørentreprenørene Norge og VKE (Foreningen for Ventilasjon Kulde og Energier glade for at Nærings- og fiskeridepartementet slår fast at store offentlige kontrakter i utgangspunktet skal deles opp. Regelen er en stor og viktig seier som vil sikre bedrifter i det norske markedet tilgang på arbeidsoppgaver, heter det.

NHO-forening ikke med på kjørereglene

NHO-foreningen EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) mener at et utgangspunkt om oppdeling i delkontrakter er et direkte feil innkjøpsfaglig råd for bygg- og anleggsprosjekter. Foreningen har valgt å ikke stå bak felles kjøreregler på grunn av dette

Nye kjøreregler seier for SMB

SMB Norge har stilt tydelige krav om at nye retningslinjer for offentlige innkjøp må understreke innkjøpers ansvar for å sikre at små og mellomstore bedrifter over hele landet skal få mulighet til å delta i anbudene. Foreningen ser på de nye kjørereglene som en seier for seg og for landets små og mellomstore bedrifter.

Krever strenge klimakrav i innkjøp

Snart skal regjeringen legge fram en ny klimamelding. Den bør være en plan for hvordan Norges utslipp skal reduseres med minst 55% innen 2030. Det er et krevende mål som må innfris gjennom en kombinasjon av virkemidler, bl.a. strenge klimakrav i offentlige innkjøp, ifølge Miljøstiftelsen ZERO.

Manglende kommunal innkjøpskompetanse

Datatilsynets erfaring er at mange kommuner er mer opptatt av å digitalisere enn å digitalisere riktig. Mange kommuner mangler kompetanse til å gjøre gode anskaffelser og bruke anskaffede systemer på en god måte, fremgår det av en innstilling fra en stortingskomite om Datatilsynets og Personvernnemndas årsrapporter for 2019.

Dynamisk innkjøpsordning for helsetjenester

Dynamisk innkjøpsordning skal dekke Helfos behov for raskt å kunne tilby polikliniske spesialisthelsetjenester innen psykisk helsevern til fristbruddpasienter over 18 år, fremgår det av en Doffin-kunngjøring.

… og for plan- og prosjekteringstjenester

Troms og Finnmark fylkeskommune inviterer interesserte leverandører til å søke om opptak i dynamisk innkjøpsordning (DPS) for plan- og prosjekteringstjenester. Formålet er å sikre bistand til oppdragsgiver i forbindelse med samferdselsprosjekter dersom oppdragsgiver selv ikke har nødvendig kompetanse eller kapasitet, heter det på doffin.

Storkontrakt gav sårt tiltrengte arbeidsplasser

Sykkylven kommune ble hardt rammet av arbeidsledighet da koronakrisen brøt ut. Nå sørger selskapet Innovern (9 ansatte ifølge Proff), som holder til i kommunen, for nye arbeidsplasser. Med Innovasjon Norges hjelp landet de en storkontrakt med Sykehusinnkjøp på å levere 20 mill munnbind til norske sykehus.

To kjemper om stridsvogn-kontrakt

Regjeringen vil kjøpe nye stridsvogner og det er to leverandører som er aktuelle for levering av stridsvogn til Norge. Analysene har avdekket at det er to potensielle stridsvogntyper som er aktuelle for Norge. Det står mellom tyske Leopard 2 eller sørkoreanske K2 Black Panther.

Ber om læringekrav i kommunens anskaffelser

Næringsforeningen i Stavanger-regionens ressursgruppe i Dalane ønsker flere læreplasser. Det samme gjør Fagforbundet i Dalane. Nå stiller de seg sammen bak ønsket om at kommunene i Dalane skal vedta såkalte seriøsitetskrav, som innebærer større bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser, skriver Dalane Tidende.

Skikkelig bomkjøp av munnbind

Da pandemien brøt ut gjorde Færder kommune hastebestilling på 2.000 munnbind og 60 åndedrettsvernemasker. Det seg å være et skikkelig bomkjøp.  Bak kommunikasjonen med kommunen sto en konkursgjenganger, som i løpet av 13 år har hadde gått konkurs ni ganger og nå hadde konkurskarantene, ifølge Tønsbergs Blad.

Grønne innkjøp er mer enn CO2-tall

På bakgrunn av regjeringens forslag skal Folketinget fastlegge et mål for grønne offentlige innkjøp. Det er da avgjørende ikke å stirre seg blind på et CO2-tall og glemme for eksempel biodiversitet og kjemikalier, ifølge Miljømerking Danmark.

Protest mot statlig innkjøpsrådgivning

DI Rådgiverne mener at den nye offentlige enheten ”Rådgivningsenheden – Statens indkøb” er konkurransevridende. Det er ikke bare uklokt, men muligvis også ulovlig, heter det. DI Rådgiverne påpeker at enhetens virksomhet er i direkte konkurranse med deres medlemmer som gir råd til statlige myndigheter om anskaffelser.

Varselsliste i kampen mot useriøse

Interessen for Sveriges offentlige varslingsliste er stor, skriver upphandling24.se. Men det er få oppdragsgivere som selv legger inn varsler i listen, som er et bidrag i kampen mot useriøse leverandører.

Markedskritikk av Göteborg-krav

Markedet rettere skarp kritikk mot Göteborgs krav om at leverandører må omsette for minst 250 mill. Men, heter det, kravet er nødvendig fordi det er utbredt med fusk i renholdsbransjen. I tillegg kreves minst tre referanseoppdrag, der det første må ha vært utført for en virksomhet med minst 20 000 ansatte, ifølge upphandling24.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. november"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.