Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. maiDet at vi klart sier nei til større anskaffelser, er et signal om at renten biter og man må prioritere hardt i egen økonomi, sier Kari Olrud Moen, adm.dir. i Finans Norge (foto: Kilian Munch).

Skriv ut artikkelen

Anbud365-dagen 5. juni – med helt nytt tilbud – nærmer seg med stormskritt, mens Anskaffelseskonferansen til DFØ er noe lengre unna – 8.oktober. En leverandør klager over formell kommunikasjon i anskaffelser, 70% av varene Universitetet i Sørøst-Norge kjøper fra de største leverandørene er miljømerket og alle kommunene i Nordland samarbeider med Fair Play i kampen mot useriøse. Og EU har tatt i bruk sitt nye verktøy som skal sikre gjensidig handel. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen – nå også med «takparty»

Anbud365-dagen 5. juni er bare dager unna, men det er fortsatt mulig å melde seg på, sjekk program og påmeldingsskjema her. I år kan vi også, i samarbeid med Bearingpoint, tilby de påmeldte i etterkant av konferansen mingling i et fagligsosialt «takparty» med – trolig – fersk info fra en undersøkelse om bruk av KI i offentlige anskaffelser.

Anskaffelses-godbit også til høsten

Anskaffelseskonferansen 2024 avholdes i år 8. oktober på Radisson Blu Scandinavia i Oslo. Konferansen arrangeres av DFØ (Direktoratet for forvalting og økonomistyring). Et foreløpig program foreligger allerede.

DFØ med team for innovative anskaffelser

DFØ støtter offentlige innkjøpere i å utvikle og anskaffe morgendagens løsninger. – DFØs team for innovative anskaffelser kan være en meget nyttig støttepartner, men ikke alle er klar over at DFØ tilbyr noe mer enn skriftlig veiledning, sier seniorrådgiver Magne Hareide til anskaffelser.no.

Blir veldig formelt

– Det jeg opplever som litt utfordrende for oss leverandører i dagens offentlig innkjøpsprosesser er at det hele blir veldig formelt, særlig kommunikasjonsdelen. Da er det lett å trå feil å bli diskvalifisert for forhold som kunne vært løst med litt mindre formell kommunikasjon, sier Norman Weisz i Cambi til avfallsbransjen.no.

Dette bør renhold minst koste i 2024

Hvis du som innkjøper får et tilbud ned mot kr 320,79 pr. time eks.mva., er det god grunn til å gå tilbudet etter i sømmene, fordi det kan innebære at renholderen er uforsikret og personlig må dekke utgifter til for eksempel materialer, arbeidstøy, transport og annet, skrive renholdsnytt.no.

Sier nei til større anskaffelser

Forventningsbarometerets hovedindikator er fortsatt negativ. Det er særlig delindikatorene «større anskaffelser» og «norsk økonomi siste år» som trekker ned. Det at vi klart sier nei til større anskaffelser, er et signal om at renten biter og man må prioritere hardt i egen økonomi, sier Kari Olrud Moen, adm.dir. i Finans Norge.

Størst klimautslipp fra varekjøp

Størst klimautslipp står innkjøp av varer for med 3860 tonn i CO2- ekvivalenter, (CO2e). Utslippstallene tar ikke hensyn til USNs (Universitetet i Sørøst-Norge) store andel av grønne innkjøp, beregnede utslippstall for innkjøp baserer seg på gjennomsnitts innkjøp i Norge. 70% av varene de kjøper fra de største leverandørene er miljømerket, heter det.

Sjekker innkjøpsrutiner

Styret i UiA (Universitetet i Agder) ber universitetsdirektøren gå gjennom at UiAs innkjøpsrutiner så langt det er mulig hensyntar regjeringens fraråding om å drive handel som bidrar til å opprettholde de folkerettsstridige israelske bosetningene, samt krigshandlingene i Gaza.

Svekker konkurransekraften

Lokale arbeidsplasser er avhengig av å vinne lokale anbud. Økende krav til dokumentasjon svekker konkurransekraften. – Bedriftsledere etterspør støtteordninger til miljøsertifisering. Ikke fordi de er dårlige på bærekraft, men for ledelse og rapportering krever kunnskap, sier Ann-Kristin Ytreberg i Stiftelsen Miljøfyrtårn til innherred.no.

Barnehage til besvær

– Vi sendte ut anbudet for en måneds tid siden. Det kom inn to tilbud. Dessverre var det ingen lokale tilbydere, sa innkjøpslederen i formannskapet, ifølge Fosna-folket. Nå må Indre Fosen kommune gjøre noe annet for å få bygget sin nye barnehage. De to tilbyderne som leverte, var ikke kvalifiserte.

Vil ha tariffavtale i alle anbud

Tillitsvalgte i LO er rystet over at anbudet på barnetoget i Oslo gikk til PSS Securitas, et vaktselskap uten tariffavtale. – Det må strengere regulering og oppfølging til, og legges til grunn at det skal være tariffavtale i alle offentlige anbud. Det bør gjøres noe med vilkårene som blir satt i offentlige anbud, heter det fra tillitsvalgt-hold.

«Alle» har samarbeidsavtale med Fair Play

I Nordland har Fair Play signert samarbeidsavtale med offentlige innkjøpere i alle de 41 kommunene. – Hvis vi finner grove avvik som omhandler akrim eller sosial dumping, skal vi gi tilbakemelding til ansvarlig innkjøper, forteller daglig leder Jan Laukvik i Fair Play Bygg og Anlegg Nordland. Dermed kan innkjøperne sørge for sanksjoner.

Hundrevis av millioner på vikarer

Problemer med å få tak i folk tvinger fram bruk av vikarbyråer. Innkjøpte tjenester fra vikarbyråer har derfor vært løsningen for å sikre forsvarlig drift. I fjor ble det bl.a. brukt hele 72 mill på dette innen helse og omsorg i Harstad – tilsvarende mer enn åtte prosent av det totale budsjettet i sektoren. 2022-tallet var rundt 48 mill, melder Harstad Tidende.

Kommunen har ryddet opp

Kontrollutvalget i Loppa kommune har tidligere bedt kommunen ha et særlig fokus på kommunens anskaffelser, sett i forhold til kommunens innkjøpsreglement. I en redegjørelse fra kommunedirektøren heter det at kommunen har hatt mye lovbrudd på innkjøp tidligere, men har fått ryddet opp, skriver Altaposten.

Innkjøpsstrategi i dialogmøte

Sortland kommune skal vedta både ny innkjøpsstrategi og nytt utbyggingsreglement, som kan påvirke det lokale næringslivet. Derfor har kommunen sammen med Sortland byforening invitert til dialogmøte hvor forslag til strategi og reglement blir presentert. Der er det også åpent for innspill.

Styrk offentlige innkjøp

Norden har en unik mulighet for å kunne bruke offentlige måltider som en brekkstang for å påvirke forbrukerne til sunnere matvalg, heter det i en ny rapport. Rapporten kommer med fem anbefalinger til politiske tiltak for bærekraftig matforbruk, bl.a. å styrke offentlige innkjøp og utdanning, melder Kjøkkenskriveren.

Bremser konsulent-innleie

Ruter bremser innleie av selvstendige konsulenter – frykter brudd på regler.  Det er en hovedregel, forteller Ruter.  Det innebærer ikke at de utelukker selvstendige konsulenter fra å delta i fremtidige tilbudsprosesser, fremgår det av meldingen fra Ruter, som er ansvarlig for kollektivtrafikk i Oslo og Akershus.

Lokalt firma fikk sitt største oppdrag noensinne

Blant seks tilbydere fra rundt om i Trøndelag, var det et lokalt firma som til slutt fikk jobben som hovedentreprenør for nytt Frøya-vaskeri. Hele prosjektet har en økonomisk ramme på 40 mill. Når vi kommer i gang vil vi ha cirka ti mann i arbeid fra egen bedrift, og så vil det i tillegg være 10 til 15 fra underleverandørene, leser vi i mn24.no.

EU tar i bruk nytt innkjøpsverktøy

EU tok i bruk IPI (International Procurement Instrument) for første gang da de nylig igangsatte en undersøkelse av Kinas innkjøp av medisinsk utstyr. Det kan til føre til at EU begrenser Kinas tilgang til anbud, dersom de konkluderer med at det er mangel på gjensidig handel. IPI er et EUs verktøy for å sikre rettferdig konkurranse i global handel.

Svensk stipend for innkjøps-studenter

Sveriges offentliga Inköpare (SOI) ønsker at flere universitetsstudenter satser på offentlige anskaffelser. På sin årskonferanse nylig lanserte de i den forbindelse et SOI-stipend. I tillegg til æren og en stipendsum på SEK 10 000, får stipendiat muligheten til å presentere sitt essay på SOIs årlige konferanse.

Krev autorisert revisor!

Gjør det obligatorisk for selskaper som deltar i offentlige anskaffelser å engasjere en autorisert regnskapskonsulent eller revisor for regnskapet. Det er et av 11 forslag fra FAR, bransjeforeningen innen regnskap, revisjon og rådgivning, for å bekjempe økonomisk kriminalitet, heter det i upphandling24.se.

Øke innsparing på avtaler med fire mrd

Staten og Kommunernes Indkøbsservice A/S (SKI), som er 30 år i år, skriver i sin nye strategi at de skal øke de offentlige virksomhetenes besparelser på SKI-avtaler til 4 mrd årlig, fordoble virksomhetenes grønne innkjøp og øke tilfredsheten med SKI ytterligere frem mot 2030.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 24. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.