Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 26. maiNæringsminister Monica Mæland inviterte til innspill til sin planlagte stortingsmelding om offentlige anskaffelser. 36 virksomheter har sendt sine bidrag.

Skriv ut artikkelen

Mange har fulgt opp statsråd Monica Mælands invitasjon til å komme med innspill til den planlagte stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Oslo kommune varter opp med nye seriøsitetskrav, og en canadisk rapport gir verktøy for måling av effekten av sosiale krav. I tillegg foreligger nå verdens første, internasjonale standard for bærekraftige innkjøp. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

36 innspill til stortingsmelding

36 innspill er kommet inn til Nærings- og fiskeridepartementet i forbindelse med arbeidet med en ny stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Dette er svar på en invitasjon fra statsråd Monica Mæland om å få slike innspill. Du finner alle innspillene på departementets nettside.

Oslo kommunes nye seriøsitetskrav

Krav om bruk av fast ansatte, krav om 10 prosent lærlingegrad, 50 prosent fagarbeidere og kun ett ledd i underleverandørkjeden, HMS-kort fra dag én og forbud mot kontanter. Dette er bare noen av de nye kravene i Oslo kommunes oppdrag til bygg- og anleggsnæringen, skriver bygg.no.

Internasjonal standard for bærekraftige innkjøp

Standarden NS-ISO 20400 Bærekraftige innkjøp gir anvisning på hvordan en organisasjon skal integrere miljø- og sosiale hensyn i sin strategi og prosess. Standarden definerer også prinsippene for bærekraftige innkjøp, slik som kontroll, åpenhet, respekt for menneskerettigheter og etisk adferd.

«Bærekraftsveilederen» kommer

Til uken lanserer Stiftelsen Miljømerking sin veiledning for bruk av merkeordninger og miljøledelse i offentlige innkjøp, «Bærekraftsveilederen». Den er utviklet i samarbeid med DebioInfo, Fairtrade Norge og Stiftelsen Miljøfyrtårn, og omhandler bruken av bærekraftsmerker og miljøledelse i offentlige innkjøp.

Videreutvikle NAVs innkjøpssystem

Å videreutvikle dagens innkjøpssystem i NAV er ett av poengene til MedtekNorge i sine høringsinnspill til hjelpemiddelpolitikken. Dette sikres, heter det, gjennom god dialog med leverandørene i alle faser av anskaffelsesprosessene, utvikling av hensiktsmessige IKT-løsninger og større rom for innovative løsninger.

Får ikke vite prisen på innkjøpt tjeneste

Verken avdelingen eller offentligheten får vite hva slags pris Helse Sør-Øst kjøper inn øye-behandling av Aleris for. – Uheldig for den offentlige debatten – og i ytterste konsekvens for demokratiet, sier avdelingsleder Ketil Eriksen ved Oslo universitetssykehus, skriver Dagens Medisin.

Syv vil bygge OPS-vei

Syv grupperinger har meldt sin interesse for OPS-prosjektet riksvei 3 og riksvei 25 mellom Løten og Elverum, ifølge bygg.no.

Klart for nye milliard-kontrakter

Den første kontrakten i Rogfast-prosjektet i Rogaland kunngjøres trolig i nær fremtid. Prosjektet er nå vedtatt av Stortinget, og inneholder det som skal bli verdens største undersjøiske tunnel. Prosjektet har en kostnadsramme på 16,8 mrd. og målet er å lyse ut de neste fire store kontraktene løpet av 2017 og 2018, melder Statens vegvesen.

Grønne anskaffelser: Er du god med navn?

Arbeidet med Difis nye veiledning om gode miljøanskaffelser er i gang. Men hva skal den hete?

Kritiserer middagsinnbydelse rett før en anskaffelse

Svenske Luftfartsverket lot seg innby til ”Exclusive VIP-dinner” av forsvarskonsernet Saab en uke før en anskaffelse startet. Middagsinnbydelsen kan være ulovlig, sier Sveriges eneste dosent i offentlige anskaffelser, Andrea Sundstrand, ifølge upphandling24.se.

Gode råd for leverandører av velferdsteknologi

Væksthus København har laget ni gode råd for leverandører som ønsker å selge til det offentlige, spesielt når det gjelder velferdsteknologi. Mange leverandører gjør ikke sin hjemmelekse skikkelig, heter det, og dermed vinner de heller ikke mange konkurranser.

Feil i TED om etterannonsering

Systemfeil kan ligge bak de omfattende svakhetene ved den mangelfulle etterannonseringen av inngått offentlige kontrakter i EUs kunngjøringsdatabase TED. Svenske Trafikverket oppdaget bl.a. at TED ikke hadde koplet kunngjøringens unike ID med etterannonseringen, skriver upphandling24.se.

Måling av effekten av sosiale krav

I en canadisk rapport analyseres hva som trengs for å evaluere effektene av offentlige anskaffelser med et sosialt perspektiv. I tillegg til en rekke case knyttet til temaet fins også en verktøykasse for de som ønsker å måle en slik effekt. Få offentlige oppdragsgivere engasjerer seg i måling og evaluering av slike effekter, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.