Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. august

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 6. augustØkologisk Norge mener det trengs tydelige og ambisiøse mål for økologisk produksjon og offentlig innkjøp av norsk økologisk mat. På bildet Markus Hustad, konstituert daglig leder i Økologisk Norge (foto: Økologisk Norge).

Skriv ut artikkelen

Etter endt sommeropphold ønsker Anbud365 sine lesere velkommen tilbake med bl.a. disse oppslagene: Ingen Kofa-konferanse i høst, men en godbit likevel, en standard for integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelse er på høring og 109 konkurranseutkast i åpen konkurranse om nytt museumsbygg på Domkirkeodden, Hamar. Sosiale boligbyggere i Sverige vil slippe anskaffelsesregelverket og Ørland-ordfører vil ha offensiv lokal anskaffelsesstrategi snarest. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Ingen Kofa-konferanse i år, men …

KOFA- konferansen 2021 er avlyst på grunn av usikkerheten med Covid-19. Men konferansens faste og mest populære innslag med advokat og nemndsmedlem Kristian Jåtog Trygstad vil bli lagt ut gratis på deres hjemmeside i løpet av høsten. Dermed kan du likevel få en gjennomgang av de viktigste Kofa-avgjørelsene det siste året.

Kofa om evalueringsmetode og normalisering

I sak 2021/1000 tok Kofa – i stornemnd – stilling til om oppdragsgivere på generelt grunnlag må normalisere poengscoren på tildelingskriteriene. Avgjørelsen har avstedkommet flere artikler her på Anbud365 i de siste ukene. Jannike Fredin og Line Rakner i Klagenemndssekretariatet har skrevet en redegjørelse for Kofa-avgjørelsen.

Offentlig innkjøp av norsk økologisk mat

Økologisk Norge mener det trengs tydelige og ambisiøse mål for økologisk produksjon og offentlig innkjøp av norsk økologisk mat. – Målsettinger for offentlig innkjøp vil bidra til stabile markeder og bidra til å løse flaskehalser i produksjonen, sier Markus Hustad, konstituert daglig leder i Økologisk Norge, til Bondebladet.

Standard for integritet og ansvarlighet

Norske eksperter har i lengre tid vært med i det europeiske standardiseringsarbeidet med å utvikle en ny standard for integritet og ansvarlighet i offentlige anskaffelser. Forslaget, prEN 17687, er nå lagt ut på høring, og fristen for å komme med høringsuttalelser er 26. august 2021.

Innkjøpssjefindeks opp i juli

DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, steg med 2,0 poeng fra juni til 63,3 i juli i år. Det var positive bidrag fra indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting. Disse tre indeksene steg med 3,0 poeng til et gjennomsnitt på 62,2, og alle indeksene var over 60.

.Standard for store totalentreprise-kontrakter

Norsk Standard for totalentreprisekontrakter tilpasset store prosjekter kommer trolig på høring sommeren 2022. Målet med standarden er å styrke det kontraktsmessige grunnlaget for god og effektiv prosjektstyring ved store totalentrepriser.

Ubåtkjøp sammen med Tyskland

Kontrakten på ubåtene Tyskland og Norge anskaffer sammen og kontrakter for missiler og industrisamarbeid er nå signert. De nye ubåtene skal leveres fra 2029 og skal være i operativ drift til utpå 2060-tallet. Industriavtalen ble også signert og skal bidra til å åpne det tyske markedet for norsk forsvarsindustri.

109 konkurranseutkast til Domkirkeodden

Innen fristen kom det inn 109 konkurranseutkast til åpen konkurranse om nytt museumsbygg på Domkirkeodden, Hamar. Det gjelder en konkurranse om et moderne museumsbygg som skal stå sammen med verdensberømte og fredede bygningsikoner.

Hvordan kjøpe mer bærekraftig og lokalt

Prosjektet «Kjøp bærekraftig» ledes av OsloMet og gjennomføres i samarbeid med andre kommuner og offentlige etater, blant disse Bardu kommune. Prosjektet skal analysere måten innkjøpsavdelinger i kommunene (og OsloMet) bruker anskaffelsesregelverket og hjelpe dem til å kjøpe mer bærekraftig og lokalt.

Poenget med anbud blir borte

Det har oppstått en vanskelig og uønsket situasjon for Bodø kommune. Når anbud for store prosjekt lyses ut, er det få eller ingen aktører som melder seg på i konkurransen. Når bare én aktør er på ballen, kan det ikke lenger kalles anbudskonkurranse, og hele poenget med anbud blir mer eller mindre borte, skriver Avisa Nordland på lederplass.

Vil ha offensiv lokal anskaffelsesstrategi

Jeg mener vi bør utforme en offensiv lokal anskaffelsesstrategi snarest mulig. Det vi har er ikke godt nok. Vi skal selvfølgelig være opptatt av profesjonelle innkjøp og effektiv ressursbruk, men vi må også sørge for mest mulige positive effekter av hver konkurranse, sier Tom Myrvold, ordfører i Ørland kommune, til Fosna-Folket

Veiledning i pensjonskonkurranser

Pensjonskontoret fører tilsyn med pensjonsinnretningenes praktisering av gjeldende pensjonsbestemmelser nedfelt i Hovedtariffavtalen innen KS-området. Nå foreligger revidert utgave av deres konkurranseveileder, som er tenkt å kunne inngå som en del av kommunens konkurransegrunnlag i en eventuell anbudskonkurranse.

«Grønn rådgiver» skal hjelpe

De tidligere Vestfoldkommunene går nå sammen for å heve kompetansen når det gjelder grønne anskaffelser. De skal ansette en «grønn rådgiver» i innkjøpsfellesskapet VOIS. Rådgiveren skal hjelpe med å stille riktige klimakrav i relevante anskaffelser, og bl.a. styrke etterspørsel etter varer og tjenester som inngår i sirkulær økonomi.

Totalentreprise for skipstunnel i vest

I september skal Kystverket gjennomføre leverandørkonferanse med aktuelle aktører som kan bidra til effektiv og bærekraftig gjennomføring av totalentreprisen for byggingen av Stad skipstunnel. Konkurransen planlegges kunngjort ved utgangen av 2021, kontraktsignering ved utgangen av 2022 og oppstart for bygging våren 2023.

Menneskerettigheter i svenske busskrav

Svenske Bussmagasinet melder at Skånetrafiken vil endre sine anbudskrav for å sikre at ikke menneskerettigheter blir brutt. Dette kan bety at enkelte produsenter blir utelukket fra å kunne tilby busser i fremtidige anbud.

Fra EU om sosiale kjøp og matanskaffelser

Europakommisjonen har oppdatert sin «Buying Social»-veiledning. Samtidig har EUs «Food Policy Coalition» publisert et dokument, “Sustainable Public Procurement of Food: a Goal Within Reach”, som handler om gevinstene forbundet med å legge til rette for bærekraftige matvarekjøp.

Vil ha emballasjekrav med i innkjøpsmål

Sekretariatet for Grønne Indkøb i Danmark ønsker generelt at emballasjekrav fremover blir en fast del av innkjøpsmålene. Det er allerede med i noen av innkjøpsmålene, men de håper at det kan fastsette et sett noenlunde generiske emballasjekrav som kan gå igjen i alle de mål, hvor det er relevant.

Anskaffelsesreglene negative for sosial boligbygging

Dropp kravet om anskaffelser etter loven om offentlige anskaffelser, lyder det fra svenske Byggherrerådet, som er tilknyttet Allmännyttan, som organiserer kommunalt eide boligselskap. Loven har en negativ foretaksøkonomisk påvirkning på den sosiale boligbyggingen, effekten anslås til opp imot 10%, fremgår det på offentligaaffarer.se.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 6. august"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.