Offentlige oppdrag kommer ikke ut i markedet – varsellamper lyser

Anbud365: Offentlige oppdrag kommer ikke ut i markedet – varsellamper lyserAlle planlagte jobber må ut i markedet om anleggsarbeiderne i Trøndelag skal ha jobb å gå til og ikke må permitteres, slår kommunikasjonssjefen i Maskinentreprenørenes forbund (MEF), Fredrik Tronhuus, fast overfor Trønder-Avisa (foto: Kari Druglimo-Nygaard).

Skriv ut artikkelen

Varsellampene lyser i entreprenør-markedet i Trøndelag. De offentlige oppdragene lar vente på seg, de kommer ikke ut i markedet, konstaterer entreprenørene. Da brer frykten seg for permitteringer og konkurser. 8 av 10 kroner som entreprenørene tjener, kommer av å anlegge veier og offentlige bygg, anslår Maskinentreprenørenes forbund (MEF).

Trønder-Avisa skriver at de planlagte investeringene på fylkesveiene i Trøndelag alene ligger 300 millioner kroner etter skjema. Det viser fylkeskommunens egne prognoser. Kommuner og fylkeskommune har bevilget til ulike prosjekter, men oppdragene kommer ikke ut i markedet

Således kan 2022 bli det vanskeligste året på lenge for entreprenørene. Konkurransen om oppdragene blir tøff. De store hyrer gjerne inn de små for å ta toppene. Nå som det er tørke i markedet, vil det merkes i hele anleggsbransjen, tror de som Trønder-Avisa har snakket med.

85% med ledig kapasitet

En rundspørring som Maskinentreprenørenes forbund (MEF) gjorde i sommer, viste at 85 % av deres medlemsbedrifter i Trøndelag hadde ledig kapasitet til nye oppdrag seks måneder frem i tid. Bare 38% av bedriftene sa seg fornøyd med oppdragsmengden de hadde.

Oppdrag for det offentlige utgjør en stor del av inntjeningen for entreprenørene. Størrelsene på kontraktene gjør dem heller ikke lett erstattelige med oppdrag for det private markedet. MEF anslår at offentlige kontrakter står for 79% av kontraktsverdiene for anleggsbransjen som helhet.

Planlagte jobber må ut i markedet

Til Trønder-Avisa sier kommunikasjonssjefen i MEF, Fredrik Tronhuus, at entreprenørene melder om få jobber å regne på, og flere steder i Trøndelag er det sendt ut varsel om permitteringer. Samtidig er det store ubrukte midler på offentlige budsjetter og planlagte jobber som venter på å komme ut i markedet. Anleggsbransjen i Trøndelag trenger at politiske og administrative ledere i kommunene og fylkeskommunen er sitt ansvar bevisst. Alle planlagte jobber må ut i markedet om anleggsarbeiderne i Trøndelag skal ha jobb å gå til og ikke må permitteres.

I tillegg kommer den sterke prisveksten på byggevarer i tillegg til få oppdrag i nærområdet. – Tilgangen på jobber er dårligere enn på mange år. Når du samtidig har gitt anbud på normale byggevarepriser, og så må kjøpe dem inn til en langt høyere pris, så blir bunnlinjen dårligere, konstaterer en av entreprenørene Trønder-Avisa har snakket med.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige oppdrag kommer ikke ut i markedet – varsellamper lyser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.