Oppdragene må ikke gå til tilbydere med laveste priser og kuttambisjoner

Anbud365: Oppdragene må ikke gå til tilbydere med de laveste prisene og kuttambisjoneneDe samlede utslippene fra produksjon og utlegging av asfalt redusert med 30% bare de siste tre årene, og helt utslippsfri asfalt kan bestilles hvis det bestilles riktig fra stat, fylke og kommunene, opplyser sier Kari Sandberg, adm. dir i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA).

Skriv ut artikkelen

Det offentlige bør bruke innkjøpsmakten og kreve massive utslippskutt fra entreprenørene. Da må ikke anbudene gå til tilbyderne med de aller laveste prisene og kuttambisjonene, sier Kari Sandberg, adm. dir i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA). Det må være lønnsomt og forutsigbart for bedriftene å ta gode miljøvalg. De som investerer i utstyr og kompetanse for å bygge klimavennlig må få uttelling for dette i krav og kontraktstildelinger, blant annet i anbud fra landets kommuner.

Det fremgår av et oppslag på foreningens nettside.

Bygge- og anleggsentreprenørene skal kutte utslipp med 50% før ti år er gått. En kraftig omstilling som ikke kan vente på seg. Det offentlige må derfor gå foran allerede nå og si: Det siste offentlige byggeprosjektet uten nullutslippsløsninger og energiproduksjon er bygget, fra nå av skal utslippene ned, ifølge Sandberg.

Norske entreprenører har allerede tatt betydelige investeringer og gjort store omlegginger som har gitt effekt. Et helt konkret eksempel henter hun fra asfaltlegging. Her er de samlede utslippene fra produksjon og utlegging av asfalt redusert med 30 prosent bare de siste tre årene, og helt utslippsfri asfalt kan bestilles hvis det bestilles riktig fra stat, fylke og kommunene.

En av de viktigste sakene

Politikerne råder over en innkjøpsmakt på 200 milliarder kroner alene innen bygg, og de bør bruke den, fremhever Sandberg: – Vi må raskt finne måter å bygge på som gir lavere klimagassutslipp. Derfor er strenge krav til reduserte klimagassutslipp fra bygg og anlegg en av de viktigste sakene for entreprenørene de kommende årene.

I en så omfattende omlegging av samfunnet må det være lønnsomt og forutsigbart for bedriftene å ta gode miljøvalg, fremholder hun. Det betyr at de som investerer i utstyr og kompetanse for å bygge klimavennlig får uttelling for dette i krav og kontraktstildelinger, blant annet i anbud fra landets kommuner.

Forutsigbarhet

Sandberg understreker forutsigbarhet som den absolutt viktigste faktoren for å oppnå resultater er likevel forutsigbarhet. Når en kommune vedtar en offensiv klimastrategi i sine anskaffelser, innretter entreprenørene seg etter det og investerer de i det utstyret som er nødvendig. Da må de ikke samtidig risikere å tape det neste anbudet fordi en konkurrent uten de samme ambisjonene klarte å tilby en lavere pris.

Bli den første til å kommentere på "Oppdragene må ikke gå til tilbydere med laveste priser og kuttambisjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.