Opphetet traktorkamp nord i Gudbrandsdalen

Anbud365: Opphetet traktorkamp nord i GudbrandsdalenKristin Rønn Gårderløkken er kommunedirektør i Sel, som nylig har kjøpt kommune-traktor. Det skapte en form for tilbyder-opprør.

Skriv ut artikkelen

Felleskjøpet kunne levere en John Deere-traktor, som nok ikke var det rimeligste tilbudet, men var av samme slaget som kommunen hadde fra før. Da kunne utstyr fra den gamle brukes på den nye og kontraktstildelingen gav seg nesten selv. Men de som ikke fikk kontrakt, ble opprørt, og anklagene mot kommunen haglet – både fra de to som ble avvist og den som fulgte Felleskjøpet nesten til døren. Kravspekken var som hentet fra en John Deere-brosjyre, het det, noe kommunen blankt har avvist.

Det var Gudbrandsdølen Dagningen (GD)som skrev om denne saken først.

Sel kommune med sine drøyt 5500 innbyggere nord i Gudbrandsdalen bad om tilbud på traktor, og fikk det fra fire leverandører. To av tilbyderne ble imidlertid avvist fordi kommunen mente de ikke oppfylte kravene til en kommunal traktor, som skulle brukes til massetransport, brøyting og generelt arbeid på vei og anlegg. Kommunen konstaterte vesentlige avvik fra anskaffelsesdokumentene.

Laveste pris

Laveste pris skulle gjelde. Konkurransen endte med at Felleskjøpet fikk kontrakt, en John Deere-traktor til nær 1,5 mill etter fratrekk av en innbyttetraktor. John Deere forhandles bare av Felleskjøpet, fremgår det av GD-oppslaget. De avviste tilbyderne reagerte kraftig på kontraktstildelingen. «Særdeles merkelig anbud» og «mange rare krav» var noen karakteristikkene som er blitt brukt.  

En av de avviste mente dessuten å kunne levere en traktor en halv million kroner rimeligere enn hva valgte leverandør hadde tilbudt – etter fratrekk av en innbyttetraktor. Tilbudet fra den andre avviste – på de samme premissene – lå om lag 200 00 lavere enn kommunens valg.

En forutsetning

Fra kommunens side heter det at en forutsetning for den nye traktoren var at utstyr som sitter på traktoren kommunen har hatt (en John Deere) kunne brukes på den nye traktoren og at dette var en del av prisen.

Det var Odin-prosjekt som gjennomførte konkurransen på vegne av kommunen. Klage ble sendt kommunen, som avviste den. Klage til Kofa er også varslet, men Anbud365 kunne ikke finne klagen på nettstedet til Klagenemnda for offentlige anskaffelser.

Hovedkritikken

Hovedkritikken mot kommunen går på at spesifikasjonene i konkurransen var som hentet ut av en John Deere-brosjyre, noe kommunen blankt avviser.  – Vi så det med en gang, ifølge en av de avviste, som valgte å være med i konkurransen likevel. Forskjellene mellom valgt traktor og den som var million rimeligere, handler er uvesentlige forskjeller, er det hevdet fra de som ikke vant – forskjeller kommunen ikke har bruk for og det er soleklart at dette var bestemt på forhånd.

Dessuten: Kravene som var satt, og det vi ble avvist på, var kunstige, poengterte de som ikke fikk delta i konkurransens innspurt. Det sto bl.a. at kommunen skulle ha en traktor med helrammekonstruksjon, noe John Deere bruker og som dette traktormerket er alene om. Dette hevder de to avviste at ikke er vesentlig, men et slik krav utelukket alle andre. Utstyrslisten som var beskrevet, passer ikke en traktor som skal brukes for kommunal kjøring, slår de avviste fast,

Tilpasset John Deere?

En tilbyder – i tillegg til konkurransens vinner – ble ikke avvist selv om denne leverer de samme konstruksjonene som de to avviste. Imidlertid greide denne tilbyderen likevel å levere i pakt med kravene, han tilpasset seg. Men, la denne tilbyderen til i GD: Alle kravene var krav som var tilpasset til en John Deere-traktor.

Bli den første til å kommentere på "Opphetet traktorkamp nord i Gudbrandsdalen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.