På etterskudd både med gjenkjøpsavtaler og skipsbygging

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 20. desemberUtenriksminister Ine Eriksen Søreide skriver til Stortinget om bruk av eksterne konsulenter. Der det kreves teknisk spisskompetanse, ofte i kortere perioder, vil det å ansette medarbeidere i fast stilling være vesentlig dyrere enn å benytte seg av konsulenter (foto: Asgeir Spange Brekke, FD/DU).

Skriv ut artikkelen

Et sør–koreansk verft vant anbudskonkurransen om bygging av et nytt logistikkfartøy til Forsvaret. Det skulle leveres innen 1.oktober i år, men blir forsinket. Heller ikke inngåelse av tilhørende gjenkjøpsavtaler er etter regjeringens forventninger, ifølge forsvarsminister Ine M. Eriksen Søreide i et svar på et spørsmål fra Stortinget.

Det var lederen i Stortingets utenriks– og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (a), som stilte skriftlig spørsmål om status for logistikkfartøyet og tilhørende gjenkjøpsavtale. Hun ville at forsvarsministeren skulle bekrefte at fartøyet ville bli levert i tråd med planen og at vilkårene om gjenkjøp ble oppfylt.

Fartøyet skal understøtte Forsvarets maritime kapasiteter slik at disse kan oppnå betydelig økt operativ tilgjengelighet og evne til tilstedeværelse over tid. Fartøyet skal også kunne understøtte andre avdelinger i Forsvaret samt samfunnet for øvrig i beredskapssammenheng. Fartøyet skal inngå som en viktig plattform i et moderne og alliansetilpasset forsvar.

Vant anbudskonkurranse

Statsråden opplyser i sitt svar at det er det sør-koreanske selskapet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) som er ansvarlig for leveransen. DSME ble valgt som leverandør basert på en anbudskonkurranse. Kontrakt ble inngått juni 2013 med frist for leveranse 30. september 2016.

– Grunnet forhold på leverandørens side har leverandøren nå varslet en forsinkelse i leveringen av fartøyet til begynnelsen av 2017, konstaterte forsvarsministeren. Som tiltak for å unngå ytterligere forsinkelser ble fartøyet overført til DSMEs «Offshore Unit» den 6. juni 2016. Dette har etter Forsvarsmateriells vurdering allerede gitt en positiv effekt. Forsvarsmateriell styrer verftet strengt med tilgjengelige virkemidler på alle parametere Forsvarsmateriell kan påvirke.

«Etter våre forventninger»

Samtidig med kontraktsinngåelsen i juni 2013 ble det signert en industriell samarbeidsavtale (gjenkjøp) mellom FD og DSME. Med denne avtalen forplikter DSME seg til å etablere kontrakter med industrien i Norge for 100 % av kontraktens verdi. Eriksen Søreide:

– Leverandøren ligger så langt etter våre forventninger med hensyn til å inngå forpliktende avtaler.

Vilkårene i gjenkjøpsavtalen gir DSME ti år på å innfri forpliktelsene i gjenkjøpsavtalen. Kompetanseområdene i Meld. St. 9 (2015-2016) er styrende for hvilke typer prosjekter som aksepteres under gjenkjøpsforpliktelsene. Forsvarsministeren forsikret at Forsvarsmateriell følger opp leverandørens forpliktelser vedrørende gjenkjøpsavtaler ved å godkjenne leverandørens kontrakter med norsk industri. Leverandøren er også forpliktet til å rapportere status årlig.

Bli den første til å kommentere på "På etterskudd både med gjenkjøpsavtaler og skipsbygging"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.