Råd fra bransjeorganisasjoner gav ingen suksess for vegvesenet

Anbud365: Råd fra bransjeorganisasjoner gav ingen suksess for vegvesenetAvdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen har varslet full gjennomgang av Vegvesenets kontraktstrategi. Store endringer med regionreform og omorganisering gjør det nødvendig å gjennomgå hele kontraktstrategien, ifølge Vegdirektoratet (foto: Knut Opeide).

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen har ved utlysing av nye driftskontrakter lagt seg i selen for å følge råd fra anleggsbransjen for å få den beste konkurranse, dvs. flere tilbydere og bedre priser. Det ble laget store og lange kontrakter, og det ble delt opp kontrakter, slik bransjeorganisasjonene har tatt til orde for. De første forsøkene er ikke noen suksess: Sterk prisvekst, få tilbydere og avlysning er resultatet. – Markedet holder nok på å justere seg litt, mener man i Statens vegvesen.

De siste ukene er konkurransene for driftskontrakter for Sør-Østerdalen, Vestfold vest og Hitra/Frøya blitt avlyst. Vegvesenet viser til at prisene er for høye. Etaten har forsøkt å lyse ut store kontrakter, som for eksempel Vestfold vest. Resultatet ble at bare en entreprenør ga et tilbud, og prisen var for høy. Dette skriver Veier24.
Etaten har også forsøkt å dele opp en driftskontrakt og lyse ut mindre kontrakter (Hitra/Frøya). Dette gav få tilbydere, og priser som ifølge Vegvesenet er for høye.

– Det er trist og synd at det bare er en anbyder på Vestfold vest-kontrakten. Det er et eksempel som viser at dette markedet ikke er så velfungerende, sier avdelingsdirektør Tore Kaurin i Statens vegvesen til Veier24. – Etter dialog med bransjeorganisasjonene trodde vi at denne kontrakten på åtte år for fylkesveiene ville vært mer attraktiv for entreprenørene. Det er skuffende at ikke flere ville være med. 

Avlysning i Sør-Trøndelag 

Statens vegvesen har avlyst alle konkurransene om de nye driftskontraktene sør i Trøndelag (Hitra/Frøya). – Utlysingene er trukket. Tilbudene som kom inn ligger langt over de budsjettene som fylkeskommunen har til rådighet, sier seksjonssjef Arne Iversen i Vegvesenets veiavdeling i Trøndelag til Veier24. Man forsøkte seg her med oppdeling av kontrakter:

– Disse kontraktene blir lyst ut på nytt før jul i år, men da går vi tilbake til den tidligere ordningen med en stor kontrakt. Det kan se ut som om markedet er mer vant til den løsningen, og at det er det aktørene ønsker, sier Iversen til Veier24. Dette var jo en slags test. Vi hadde registrert klare ønsker, spesielt fra Maskinentreprenørenes forbund (MEF) om å dele driftskontraktene opp i mindre kontrakter. Da er det skuffende at ikke flere melder seg. Vi har i hvert fall gjort oss noen erfaringer. 

Merkelig, sier Maskinentreprenørene 

– Når det gjelder Hitra- og Frøyakontraktene synes vi det er merkelig at Statens vegvesen så raskt konkluderer med at oppdelingen av kontrakten ikke har fungert. To lokale entreprenører har vist interesse, og det er positivt. Det vesentlige er hvordan entreprenørene selv oppfatter at konkurransesituasjonen er på det tidspunktet de leverer tilbudet, ikke nødvendigvis antallet entreprenører som ender opp med å delta i konkurransen, kommenterer adm. dir. i MEF, Julie Brodtkorb overfor Veier24.

Bli den første til å kommentere på "Råd fra bransjeorganisasjoner gav ingen suksess for vegvesenet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.