Raser mot Enova-kutt, kan bli kritisk for anbudskrav om nullutslipp-maskiner

Anbud365: Raser mot Enova-kutt, kan bli kritisk for anbudskrav om nullutslipp-maskiner- Hvis bygg- og anleggssektoren skal omstilles og bli utslippsfri, trengs forutsigbare støtteordninger. Nå bidrar Enova til det motsatte, sier Tone Lindberg Grøstad, direktør i Maskingrossisternes Forening (MGF).

Skriv ut artikkelen

Krav i offentlige anbud skal bidra til at flere kjøper nullutslippsmaskiner. Maskingrossistenes forening opplever imidlertid at flere kommuner ikke stiller krav om nullutslipp. Grunnen er at kostnadsøkningene forbundet med nullutslipp vil gå på bekostning av allerede presset kommuneøkonomi. Elektriske gravemaskiner er f.eks. 2-3 ganger dyrere enn dieseldrevne maskiner. Rundt regnet er bare 300 av 20.000 gravemaskiner per i dag nullutslipp (gjelder gravemaskiner over 8 tonn). Nå raser foreningen over Enovas endring i støttetilbudet.

Maskingrossisternes Forening (MGF) er en bransjeforening for grossister og importører som er delt inn i fire grupper utfra produktkategoriene: Anleggsmaskiner, kompressorer,

Gaffeltrucker og verktøymaskiner.  I en pressemelding skriver foreningen at de gjennom 2022 og første kvartal 2023 har sett en markant tilbakegang i salget av nullutslippsmaskiner.

Mindre forutsigbarhet i støtteordningene vil føre til ytterligere usikkerhet for entreprenørene, fremholder foreningen, som viser til at Enova nylig endret støttetilbudet til utslippsfrie anleggsmaskiner og kjøretøy. Fram til nå har entreprenører kunnet søke om å få inntil 50 % av merkostnaden til nullutslippsmaskiner i støtte. Erfaringsvis har det blitt gitt mellom 38-40 %. Nå gjøres støtteordningen om til en konkurranse der de som melder inn behov for lavest støttebeløp, vil kunne få støtte. Endringen kom 13. april, og var gjeldende fra samme dato, uten noen overgangsordning.

Uforutsigbarhet

Endringen gjør det svært uforutsigbart for aktører som vil kutte utslipp på norske anleggsplasser, mener foreningen, og advarer mot at dette vil gjøre klimamålene for bygg- og anleggssektoren mye vanskeligere å nå.

Det er viktig å redusere utslipp og luftforurensning fra gravemaskiner, hjullastere og dumpere. Beregninger viser at slike motorredskaper står for 8% av CO2-utslippene i Fastlands-Norge – utslipp Norge må kutte for å nå sine klimaforpliktelser.

Maskingrossisterne reagerer også på at Enova i første omgang kun varsler støtte til elektriske gravemaskiner, og det er ikke kjent hvilke maskiner og kjøretøy som vil kunne få støtte i de neste tildelingene. Foreningen mener dette hindrer teknologi- og markedsutviklingen av for eksempel nullutslippsdumpere, et kjøretøy som også er en stor kilde til utslipp i næringen.

Bli den første til å kommentere på "Raser mot Enova-kutt, kan bli kritisk for anbudskrav om nullutslipp-maskiner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.