Reagerer på å jobbe tilnærmet gratis for å kunne delta i offentlige konkurranser

Anbud365: Reagerer på å jobbe tilnærmet gratis for å kunne delta i offentlige konkurranser– Vi erkjenner at transaksjonskostnader er uunngåelig i alle offentlige anskaffelser, men plan- og designkonkurranser skiller seg negativt ut. Den økonomiske siden viser at leverandørene presses til å levere skisser til langt under marginalkostnad, mens innkjøper får et antall løsningsskisser med detaljer og beregninger til langt under markedspris, sier Per Christian Opsahl, generalsekretær i Arkitektenes Fagforbund (foto: Ingebjørg Semb).

Skriv ut artikkelen

Honorar i plan- og designkonkurranser dekker bare 25% av de faktiske produksjonskostnadene, fremgår det av en fersk undersøkelse. Å delta i de fem utvalgte prosjektene i undersøkelsen kostet arkitektene og ingeniørene 62 millioner i nedlagte ubetalte timer. Nå reagerer på at de i for stor grad blir bedt om å utarbeide innovative miljø- og klimaløsninger og arkitektoniske konsepter tilnærmet gratis for å kunne delta i konkurranser for det offentlige. Honorarene må opp og detaljeringskravene ned i slike konkurranser i fremtiden, heter det.

En ny undersøkelse på oppdrag fra Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), Arkitektenes Fagforbund (Afag), Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), Arkitektbedriftene i Norge (AiN) og Bygg 21, har for første gang i Norge kartlagt konkurransekostnader i offentlige og private plan- og designkonkurranser.

Plan- og designkonkurranser er en anskaffelsesform der oppdragsgiver gjennom en konkurranse inviterer konkurransedeltagere til å levere et planleggings- eller prosjekteringsarbeid, inkludert design. Livsvitenskapssenteret på UiO er et eksempel. Utfordringen med konkurranseformen er at det er svært ressurskrevende å utarbeide konkrete løsninger. Undersøkelsen konkluderer med at konkurransekostnadene i plan- og designkonkurranser er betydelig høyere enn i andre store offentlige anskaffelser.

Påføres store kostnader

– Utfordringen med konkurranseformen er at det er ressurskrevende å utarbeide konkrete løsninger, skriver Vista Analyse i undersøkelsesrapporten. Med et stadig økende krav til detaljerte løsningsbeskrivelser pådrar tilbyderne seg unødvendig store kostnader ved deltagelse i denne type konkurranser. Erfaringene viser at detaljeringen har begrenset nytte selv for det vinnende forslaget. Prosjektene må ofte justeres eller redesignes i senere faser. Detaljeringen fra konkurransefasen viser seg å ha svært begrenset verdi for det videre prosjektet. Det brukes dermed store ressurser på å detaljere, beregne og dokumentere løsninger som aldri kommer til anvendelse. Deltagerhonoraret dekker i gjennomsnitt 25% av deltagernes produksjonskostnader. Tilbyderne påføres dermed store kostnader uten at nytten av detaljeringskravene synes å kunne forsvare kostnadene.

– Plan- og designkonkurranser gir det offentlige et unikt grunnlag til å få opp ulike løsningsforslag og velge det beste prosjektet. Undersøkelsen avdekker derimot hvilket enormt gratisarbeid markedet må legge inn for i det hele tatt å kunne delta i konkurransen. Det er derfor behov for både å øke honorarene i konkurransen og senke detaljeringskravene på slike konkurranser i fremtiden, sier adm. dir. Liv Kari Skudal Hansteen i RIF.

Det offentlige godt fornøyd

Undersøkelsen viser at det offentlige mener de får levert gode løsninger fra markedet som kan vurderes i en tidligfase, og er godt fornøyd med de verdiene de får av arkitektene og ingeniørene gjennom en plan- og designkonkurranse.

– Vi erkjenner at transaksjonskostnader er uunngåelig i alle offentlige anskaffelser, men plan- og designkonkurranser skiller seg negativt ut. Den økonomiske siden viser at leverandørene presses til å levere skisser til langt under marginalkostnad, mens innkjøper får et antall løsningsskisser med detaljer og beregninger til langt under markedspris. Det viktig å få til en konstruktiv dialog med de offentlige bestillerne om hvordan vi kan endre dette forholdet ved å balansere ønsker og behov med krav og godtgjørelse, kommenterer Per Christian Opsahl, generalsekretær i Arkitektenes Fagforbund.

Bli den første til å kommentere på "Reagerer på å jobbe tilnærmet gratis for å kunne delta i offentlige konkurranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.