Refser offentlige innkjøpere for hardt press mot arkitekter

Anbud365: Refser offentlige innkjøpere for hardt press mot arkitekterJuridisk rådgiver Anette Søby Bakker i Arkitektbedriftene i Norge mener at offentlige innkjøperes snevre tolkning av forskrift om offentlige anskaffelser fører til sementering og ensretting i arkitektbransjen, og dermed redusert innovasjon.

Skriv ut artikkelen

I en artikkel refser juridisk rådgiver Anette Søby Bakker i Arkitektbedriftene i Norge offentlige innkjøpere: De presser arkitektene mye hardere enn regelverket for offentlige anskaffelser legger opp til. Resultatet er mindre konkurranse og innovasjon både innen arkitektoniske uttrykk og mellom arkitektkontor, skriver hun.

I artikkelen, som først ble publisert på byggfakta.no skriver hun: – Stikk i strid med regelverkets hensikt om innovasjon og mangfold, krever det offentlige overdrevne kvalifikasjoner, stykker opp prosjekter og skaper ensretting i bransjen. Resultatet er at mange arkitektkontor nå utestenges fra store deler av markedet for offentlige oppdrag.

Og det er flere bekymringer:

– For det første bidrar kommunenes praktisering av kvalifikasjonskravene i offentlige anskaffelser, som ble enda tydeligere fra nyttår, til at mindre kontorer i praksis får yrkesforbud, fremholder foreningens juridiske rådgiver. Vi mener det er et resultat av at offentlige innkjøpere praktiserer lovverket strengere enn intensjonen.

Tidsbegrensningen

Det er også vesentlig, heter det, at kravene man stiller i en konkurranse treffer, slik at man får riktig leverandør av tjenestene for byggprosjektet. For anskaffelse av arkitekttjenester er problemene knyttet til tidsbegrensningen særlig påtagelig. Arkitekter bindes gjerne opp i prosjekter på tre til fem år. Bred erfaring og kompetanse som firmaer har tilegnet seg fra langvarige prosjekter faller derfor utenfor tidsrammen for referansene. Dermed får tilbydere ikke uttelling for sin reelle prosjekterfaring, og oppdragsgiver vil ikke nødvendigvis få leverandøren med mest relevant erfaring.

– For det tredje, skriver juridisk rådgiver Søby Bakker, er det nå vanlig i det offentlige at prosjekteringen stykkes opp. Det konkurreres om pris på skisseprosjekt, forprosjekt og detaljprosjekt adskilt. Arkitekten leverer idéer i en tidlig fase som man aldri får ført frem, og stadig nye aktører skal settes inn i prosjektet. Manglende arkitekturfaglig forståelse hos innkjøperne er her et problem. Oppstykket prosjektering gjør at tråden og forståelsen for idé og hovedgrep kan bli borte.

Snever fortolkning

Søby Bakker mener at offentlige innkjøperes snevre tolkning av forskrift om offentlige anskaffelser fører til sementering og ensretting i arkitektbransjen, og dermed redusert innovasjon. Resultatet vil bli at stadig færre arkitektkontor vil være i stand til å levere tilbud på offentlige bygg, interiører og arealplaner. Dermed underminerer de offentlige innkjøperne mangfoldet i markedet, som loven sier de skal ivareta.

Bli den første til å kommentere på "Refser offentlige innkjøpere for hardt press mot arkitekter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.