Regelbrudd i samtlige bygg-anskaffelser til kultursenter verd nær 70 mill.

Anbud365: Regelbrudd i samtlige bygg-anskaffelser til kultursenter verd nær 70 mill.Det fremgår rapporten fra revisjonsfirma KomRev NORD at kommunens eiendomsforetak har forestått de fleste anskaffelsene i forbindelse med etableringen av Meieriet kultursenter i Vestvågøy kommune.

Skriv ut artikkelen

Vestvågøy Eiendomsdrift KF har for samtlige tjenester og leveranser i Meieriet kultursenter brutt regelverket om offentlige anskaffelser. Dette fremgår av en revisjonsrapport. De samlede investeringene i kultursenteret beløper seg til nærmere 70 mill. Oppdrag for nær 40 mill er gitt til entreprenøren som ble tildelt byggentreprisen. En rekke ulovlige direkteanskaffelser er gjort, bl.a. i forbindelse med oppdrag til hovedentreprenøren.

Vestvågøy er en kommune i Lofoten med nærmere 11500 innbyggere (Statistisk Sentralbyrå 3. kvartal 2018). I 2013 ble det vedtatt at prosjektet Meieriet kultursenter skulle realiseres innenfor en ramme på kr 45 millioner. Total investering da kultursenteret ble åpnet i 2017 var 67 millioner. Kommunen gav i september 2011 Vestvågøy Eiendomsdrift KF ta ansvaret for at senteret ble prosjektert, oppført og satt i drift.

Revisjonsrapport

Det fremgår av rapporten fra revisjonsfirma KomRev NORD at kommunens eiendomsforetak har forestått de fleste anskaffelsene; bygg, akustikk, VVSinstallasjoner, el-/teleanlegg, oppvarmingssystem, ventilasjon. Kommunen v/ Kultur-, miljø- og næringsenheten har gjennomført anskaffelse av prosjektering, innkjøp og montering av kino-, lyd og sceneteknisk utstyr2. Hovedtyngden av eksternes leveranser har skjedd i 2016 og 2017.

Ulovlig direkteanskaffelser

Byggentreprisen ble gitt til Lofot Entreprenør AS, ifølge rapporten. Arbeidene som Lofot Entreprenør fikk i oppdrag å utføre på nybyggdelen av Meieriet kultursenter hadde imidlertid et vesentlig større omfang enn hva som var kunngjort konkurranse om. Foretaket ga senere entreprenøren i oppdrag å gjøre arbeid også tilknyttet den eksisterende delen av Meieriet kultursenter og fryseriet. Det er utbetalt i overkant av 40 millioner til Lofot Entreprenør AS. Oppdragene er gitt uten at lov og forskrift om offentlige anskaffelser ble fulgt. Fra foretakets side foreligger det etter revisors vurdering ulovlig direkte anskaffelse fra Lofot Entreprenør AS.

Ikke kunngjort konkurranser

– For øvrige store entrepriser har det ikke vært kunngjort konkurranse selv om verdien på kontraktene har vært over terskelverdien for kunngjøringsplikt, fremholder revisjonen. Det foreligger noe dokumentasjon fra anskaffelsesprosesser, men denne er svært mangelfull sett i forhold til anskaffelsesregelverkets dokumentasjonskrav. Leveransene har oversteget opprinnelige tilbud. Fra foretakets side foreligger det etter revisors vurdering ulovlig direkte anskaffelser fra Hovdan AS, Hamstad AS, Bottolfsen AS og Lofoten Elektro AS. Noen andre oppdrag har vært under terskelverdien for kunngjøring, men det er heller ikke for disse gjennomført noen form for konkurranse. Anskaffelsene fra Sinus, Låsservice, Netsecurity og Dekningspatruljen har ikke vært gjennomført i henhold til anskaffelsesregelverkets grunnleggende krav om konkurranse, og fra foretakets side foreligger det etter revisors vurdering brudd på anskaffelsesregelverket. Mangelfull dokumentasjon om anskaffelsen fra Sweco medfører at revisor ikke har grunnlag for å gjøre entydige vurderinger av etterlevelse av anskaffelsesregelverket.

Bli den første til å kommentere på "Regelbrudd i samtlige bygg-anskaffelser til kultursenter verd nær 70 mill."

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.