Regjeringens kutt-planer gjør at Veidekke mister stor-kontrakt

Anbud365: Regjeringens kutt-planer gjør at Veidekke mister stor-kontrakt– Vi har fått i oppdrag å utrede flere alternativer for å ivareta prosjektets mål. Statsbygg mener derfor det er mest hensiktsmessig avslutte samspillskontrakten før fase 2, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg (foto: Hans Fredrik Asbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

Regjeringens jakt på å kutte kostnader på store, statlige byggeprosjekter gjør at Statsbygg nå avslutter samspillskontrakten med Veidekke for rehabiliteringsprosjektet for Nationaltheatret. Kalkylene viste en kostnadsøkning på to milliarder, og Statsbygg har fått i oppdrag å revidere beslutningsgrunnlaget med sikte på å få redusert kostnadsnivået.

Det fremgår av en pressemelding fra Statsbygg at det var i 2020 at Statsbygg inngikk en samspillskontrakt med Veidekke for rehabiliteringen av teatret. Kontrakten er delt inn i to samspillsfaser. Fase 1 har handlet om utarbeidelse av forprosjekt og kalkyler. Samspillsfase 2, som ikke vil bli bestilt, skulle ha omfattet detaljprosjektering og byggefase.

Kostnadsøkning på to mrd

Statsbygg har tidligere utarbeidet et forprosjekt for rehabiliteringen av Nationaltheatret. Under dette arbeidet viste kalkylene en kostnadsøkning på om lag 2 mrd. kroner. Statsbygg fikk senere et oppdrag om å revidere beslutningsgrunnlaget med sikte på å få redusert kostnadsnivået. Blant annet skulle planlagte arealer under bakken til Amfiscenen tas ut, heter de ti pressemeldingen.

Til tross for dette og en rekke reduksjoner og endringer i prosjektet, har det ikke vært mulig å redusere kostnadsnivået. Det reviderte forprosjektet viser høyere kostnader enn forventet for et rehabilitert teater med en moderne hovedscene. Årsaken til dette ligger blant annet i behovet for refundamentering av bygningen, krevende antikvarisk rehabilitering og den ekstraordinære prisveksten i markedet.

Revidert forprosjekt

Det reviderte forprosjektet er for tiden under ekstern kvalitetssikring (KS2). Regjeringen vil gjennomgå og utrede prosjektet videre før det eventuelt fremmes forslag om gjennomføring.

Statsbygg har fått et nytt oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet om å utarbeide en mulighetsstudie, som utreder en alternativ løsning hvor Tullinløkka og Nasjonalgalleriet tas i bruk til å etablere en ny, moderne scene, mens det historiske teateret på sikt rehabiliteres uten refundamentering eller tilleggsarealer under bakken. Denne mulighetsstudien vil supplere eksisterende beslutningsunderlag og vise et større handlingsrom for videre utvikling av teatret. Kultur- og likestillingsministeren skal få tilbakemelding på dette i løpet av sommeren.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringens kutt-planer gjør at Veidekke mister stor-kontrakt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.