Samarbeidsavtale med Skatteetaten: 39 aktører avvist, 88 gjorde opp for seg

Anbud365: Skattedirektøren vil ha anskaffelser som nær nabo til toppledelsenSkattedirektør Hans Christian Holte ser frem til en realiserbar økonomisk gevinst - så langt - på 25 mill i år, som følge av etatens innsats på anskaffelsesområdet.

Skriv ut artikkelen

Skatteetaten har inngått samarbeidsavtaler med sju av landets største innkjøpere i byggebransjen, derav seks offentlige. Hensikten er at de ikke gir kontrakter til kriminelle. Oslo kommune var først ute – i januar 2016. Hittil har kommunen avvist 39 aktører som ikke hadde papirene i orden. I tillegg hadde 88 leverandører som ønsket å inngå kontrakt med kommunen, restanser til Skatteetaten som de betalte for å få mulighet til å inngå avtale.

Dette fremgår det av en pressemelding fra Skatteetaten.

Avtalen innebærer at leverandører som vil inngå kontrakt med Oslo kommune, må signere en avtale som gir tilgang til taushetsbelagte opplysninger hos Skatteetaten, om medarbeidere, underleverandører og skatte- og avgiftsforhold. – Det viser at slike avtaler sikrer et bedre beslutningsgrunnlag når innkjøpere skal godkjenne nye leverandører, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Skattedirektøren mener gode holdninger og ønske om å etterleve hos store innkjøpere og leverandører er avgjørende for å begrense handlingsrommet til de kriminelle aktørene i bransjen. – Kontroller og sanksjoner er ett av flere virkemidler for å redusere skatte- og avgiftsunndragelser. Men vi kan ikke kontrollere alt. God veiledning overfor de ansvarlige og gode systemer og forenklinger, som gjør det enklere å handle rett og som begrenser handlingsrommet til de kriminelle aktørene, er avgjørende. Samarbeidsavtalene er et eksempel på dette, sier Holte.

Fakta om samarbeidsavtalen 

  • Leverandører som vil inngå kontrakter med innkjøpere som har signert en slik samarbeidsavtale, må signere et fullmaktsskjema som gir innkjøperne tilgang til taushetsbelagte opplysninger i hele kontraktskjeden
  • De sender i sin tur kryptert informasjon til Skatteetaten, som verifiserer at leverandørene er registrert i riktige registre og at de har overholdt sine skatte- og avgiftsforpliktelser
  • Oppdages avvik, blir leverandøren bedt om å redegjøre for dette, og eventuelt betale utestående restanser hvis de ønsker å legge inn anbud
  • Leverandører som ikke innretter seg, blir gjort kjent med at de kan avvises fra fremtidige oppdrag med Oslo kommune.
  • Målet med samarbeidsavtalene er å utveksle opplysninger som bidrar til at store innkjøpere gir kontrakter til underentreprenører som oppfyller sine lovmessige plikter, slik som arbeidsmiljøloven, forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og skatte- og avgiftslovgivningen.

Samarbeidsavtalene

Pr 9.8.2017 er det inngått følgende avtaler på konsernnivå: Oslo kommune, Jernbaneverket/BaneNor, Statsbygg, Forsvarsbygg, Avinor AS, Nye Veier AS og Veidekke Entreprenør AS.  Skatteetaten har også avtale med Avinor AS v/Prosjekt Non-Schengen øst, trepartsavtale Skatt øst-OBOS-Veidekke boligutbygging på Vollebekk i Oslo og Forsvarsbygg v/ Utbygging av Ørland hovedflystasjon.

1 kommentar på "Samarbeidsavtale med Skatteetaten: 39 aktører avvist, 88 gjorde opp for seg"

  1. Det burde være mulig for offentlige innkjøpere og større entreprenørselskaper å få opplysninger fra Skatteetaten om selskaper og underentreprenører skylder skatter og avgifter.
    Skal entreprenører få bukt med sosial dumping må de også kunne få innsyn i banktransaksjoner. Kick-back til noen er en praksis i mange sammenhenger.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.