Sentral statsenhet skal kontrollere bruk og oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår

Anbud365: Sentral statsenhet skal kontrollere bruk og oppfølging av lønns- og arbeidsvilkårRigsrevisor Lone Strøm lover tett oppfølging av den danske statens videre arbeid med arbeidsklausul-kravet etter skarp revisjonskritikk av forholdene (foto: Helga Theilgaard).

Skriv ut artikkelen

Danmark skal få en sentral enhet som skal overvåke bruken og oppfølgingen av arbeidsklausuler i statlige innkjøpsavtaler innenfor bestemte risikoområder. Bakgrunnen er at en undersøkelse førte til at departementenes og deres underliggende etater fikk massiv revisjonskritikk for sin håndtering av regelkravet om arbeidsklausuler i avtalene.

I Rigsrevisionens notat «Statens brug af og kontrol med arbejdsklausuler» heter det at revisjonen fortsatt vil følge arbeidet med å etablere den sentrale kontrollenheten for arbeidsklausulene. Det samme gjelder når enheten setter i verk sine kontrollinitiativer. Likeledes skal revisjonen følge departementenes arbeid med å sikre bruk av slike klausuler i deres kontrakter og sikre at det føres risikobasert kontroll med klausulene.

Da Statsrevisorene i sin behandlet en beretning fra Rigsrevisorene om disse arbeidsklausulene, fant man at mellom 29 og 36% av departementenes eller deres underliggende etater ikke i det hele tatt hadde med en arbeidsklausul i kontraktene.  Det gjaldt kontrakter med private leverandører på bygg- og anleggsområdet – og på det grønne området. Det danske regelverket krever at en slik klausul skal med for å sikre at de utførte tjenestene foregår under rimelige lønns- og arbeidsvilkår.

8 av 10 uten nødvendig kontroll

Samtidig fant Statsrevisorene under sin gransking av 78% av departementene og deres underliggende etater i perioden 2015-2019 ikke hadde ført den nødvendige kontroll med at klausulene ble overholdt i bransjer der risikoen for brud på reglene er størst. Også dette i strid med regelverket.

I tillegg avdekket undersøkelsen at det var uklart hvem som hadde ansvaret for å følge opp disse klausulene i avtaler under Statens indkøbsavtaler. Likeledes fant man at departementene på fem avtaler som gjelder utpregede risikoområder (vakt, flyttevirksomhet, konferanser, rengjøring og trykkeri) i løpet av årene 2015-20+19 bare hadde fulgt opp rengjøringsavtalen. På denne avtalen hadde bare 14% av de departementer som har gjort avrop på avtalen, ført kontroll med etterlevelsen av arbeidsklausulene.

Den sentrale kontrollenheten

Det er i finansloven for 2020 – danskenes statsbudsjett – avsatt fem millioner kroner årlig i perioden 2020-2023 for etablering av en sentral enhet som skal føre kontroll med at leverandørene overholder arbeidsklausuler. Enheten skal plasseres i Vejdirektoratet og være etablert, etter planen, i løpet av høsten i år. Regjeringen har bestemt at kontroll med etterlevelsen av arbeidsklausuler i statlige kontrakter – inklusive den sentrale enhetens kontrollvirksomhet – skal skje etter risikovurderinger, fremgår det av Rigsrevisionens notat.

Bli den første til å kommentere på "Sentral statsenhet skal kontrollere bruk og oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.