Sju nøkkelkriterier i anskaffelser for rettferdig og bærekraftig arbeidsliv

Anbud365: Sju nøkkelkriterier i anskaffelser for rettferdig og bærekraftig arbeidslivFair Work First er Skottlands flaggskip i strategien som skal sikre høy kvalitet og rettferdig i arbeidslivet. Sju kriterier til bruk i anskaffelsesprosessene er en sentral del av Fair Work First, som ligger under ansvarsområdet til Skottlands arbeidsminister Richard Lochhead.

Skriv ut artikkelen

Å sikre bærekraftig og inkluderende vekst er de skotske myndighetenes første prioritet nå når pandemien er på vei ned og økonomien på vei opp. Sju anskaffelses-kriterier for bærekraftige arbeidsforhold (Fair Work First) skal hjelpe til med det. Dette innskjerpes nå overfor alle offentlige virksomheter i Skottland. Kriteriene skal inn i alle relevante anskaffelser fra og med 31.oktober, de som får kontrakter, blir sjekket underveis om de følger kriteriene – og de må f.eks. på egne nettsider bekrefte at de er forpliktet på kriteriene.

Fair Work First representerer de skotske myndighetenes ambisjoner om å sikre god kvalitet og rettferdige arbeidsforhold. I offentlige anskaffelser blir gjerne tilbyderne bedt om å beskrive på hvilken måte de er engasjert i Fair Work First.

Fair Work i offentlige anskaffelser ble introdusert i 2015, og fikk nylig ytterligere to kriterier – i tillegg til de fem som allerede var inkludert. Utvidelsen er et svar på utfordringer i det skotske arbeidsmarkedet. Offentlige oppdragsgivere oppfordres til å inkludere Fair Work i alle sine anskaffelsesprosesser hvor det er relevant og proporsjonalt å gjøre det. Først og fremst gjelder det i tjeneste– og bygg/anlegg-anskaffelser der arbeidsstyrken er av avgjørende betydning for hvorledes kontrakten etterleves.

I alle relevante prosesser innen 2022/2023

Målet er at det utvidede Fair Work-kriteriesettet skal tas i bruk i nye anskaffelsesprosesser fra 31. oktober i år, slik at de finnes i alle relevante prosesser i løpet av 2022/2023.

Det forventes også at de som får kontrakt, dokumenterer at de tillemper Fair Work First, slik de har beskrevet det i sine tilbud.  Det kan de bli bedt om av oppdragsgiver, som ledd i overvåkingen av gjennomføringen av kontrakten. Et eksempel er å ta med en kort uttalelse på egne hjemmesider der de fremhever sitt engasjement for Fair Work First i tilknytning til de arbeiderne som er med i kontraktsgjennomføringen. Uttalelsen forutsettes godkjent av en representant for så vel oppdragsgiver som arbeidsstyrken.

De sju kriteriene

Dette er de sju kriteriene i Fair Work First:

– egnede kanaler for å bli hørt, f.eks. anerkjennelse av fagforeninger

– investeringer i utvikling av arbeidsstyrken

– ingen upassende bruk av «null-tid»-kontrakter

– tiltak for å jevne ut kjønnsforskjeller i lønnsutbetaling og utvikle en mer differensiert og  inkluderende arbeidsplass

– sikre en rettferdig lønn til å leve av

… og de to nye som nå er tatt med blant kriteriene:

– tilby en fleksibel og familievennlig arbeidspraksis for alle arbeidere fra dag en

– motarbeide praksisen med «si opp og gjeninnsette»

Bli den første til å kommentere på "Sju nøkkelkriterier i anskaffelser for rettferdig og bærekraftig arbeidsliv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.