Skal motivere til «hverdagsinnovasjon» i ordinære anskaffelser

Anbud365: Skal motivere til «hverdagsinnovasjon» i ordinære anskaffelserKommunalt eide vann- og avløpsvirksomheter anskaffer varer og tjenester i markedet for et titalls milliarder kr hvert år, og det er estimert at ca. 280 milliarder kr må investeres i offentlig eide vann- og avløpsanlegg innen 2040, heter det i en prosjektbeskrivelse fra Norsk Vann, her ved sin direktør, Thomas Breen.

Skriv ut artikkelen

Målet med prosjektet er å motivere små og store kommuner til «hverdagsinnovasjon» ved å synliggjøre innovasjonsmuligheter i de mer «ordinære» anskaffelsene. Dette skriver organisasjonen Norsk Vann i en omtale av et prosjekt som skal levere ila 2021. Mange hevder at norsk vannbransje har lett for å gjenbruke gårsdagens teknologi og at det ofte ikke er de mest bærekraftige løsningene som velges i typiske anskaffelser på vann- og avløpsområdet.

Norsk Vann er den nasjonale interesseorganisasjonen for vannbransjen, og eies av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og enkelte private samvirkevannverk. Norsk Vann representerer ca. 320 kommuner med ca. 96 % av landets innbyggere.

I fjor satte organisasjonen i gang prosjektet «Anskaffelser i vannbransjen – muligheter og barrierer for innovasjon (og/eller bærekraft)».  Rapport er planlagt neste år.

Prosjektet skal sammenstille og vurdere ulike prosedyrer og metoder innen offentlige anskaffelser som kan være egnet for å stimulere til innovasjon og utvikling/etablering av bærekraftige løsninger på vann- og avløpsområdet. Prosjektet vil ta utgangspunkt i de mange gode veiledningene fra tidligere Difi, men tilpasse disse til utfordringene og mulighetene på vann- og avløpsområdet.

Vise gode eksempler

Det skal studeres/samles erfaring fra et antall innovasjonsvennlige anskaffelser som nylig er gjennomført/skal gjennomføres i prosjektperioden, både for å vise de gode eksemplene, men også for å kartlegge hva som fremmer nytekning/innovasjon og bærekraft og hva som er barrierene.

Kommunalt eide vann- og avløpsvirksomheter anskaffer varer og tjenester i markedet for et titalls milliarder kr hvert år, og det er estimert at ca. 280 milliarder kr må investeres i offentlig eide vann- og avløpsanlegg innen 2040. Potensiale for innovasjon og verdiskapning er sannsynligvis stort, men hvordan utnytte dette potensialet? Og hvordan kan vi sikre at løsningene som anskaffes er de mest bærekraftige i et livsløpsperspektiv?

Gjenbruker teknologi

Av beskrivelsen av prosjektet fremgår det bl.a. at status i dag er at mange hevder norsk vannbransje har lett for å gjenbruke gårsdagens teknologi og at det ofte ikke er de mest bærekraftige løsningene som velges i typiske anskaffelser på vann- og avløpsområdet. Her er det selvsagt store variasjoner fra virksomhet til virksomhet.

Det blir fremhevet at det er behov for et prosjekt som veileder kommunene i hvordan de kan få til dette i praksis innenfor vann- og avløpsområdet (handlingsrommet), og som avdekker barrierene (begrensningene). Det er mye læring i å vise eksempler, og i den grad det er mulig bør både handlingsrommet og begrensningene vises ved eksempler fra pågående/gjennomførte anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Skal motivere til «hverdagsinnovasjon» i ordinære anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.