Slår et slag for «Lille Doffin» – godt verktøy for byggenæringen

Anbud365: Slår et slag for «Lille Doffin» - godt verktøy for byggenæringenOffentlig anskaffelser er svært viktig for byggenæringen, understreket Jørgen Leegaard, samfunnspolitisk direktør i Byggenæringens Landsforbund (BNL), i et møte med Stortinget (foto: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

“Lille Doffin” vil være et godt verktøy for det offentlige i anskaffelse av mindre arbeider fra byggenæringen, og vil sikre at også mindre bedrifter kan være med i konkurranse om offentlige oppdrag. Dette var ett av budskapene da Byggenæringens Landsforbund (BNL) møtte Stortinget for å lufte sine synspunkter på kommende års statsbudsjett. «Lille Doffin» er tenkt som en enkel, pliktig kunngjøringsløsning for anskaffelser under den nasjonale terskelverdien.

I forbindelse med Stortingets behandling av neste års statsbudsjett melder rekken av bl.a. næringslivs-organisasjoner på for å fremme sine synspunkter. NHO-foreningen BNL intet unntak. Deres hovedpoeng i møte med Stortingets næringskomite var offentlige anskaffelsers betydning for deres næring.

Byggenæringen i Norge omsetter for over 500 mrd. i året og sysselsetter om lag 350 000 mennesker landet rundt. Offentlige innkjøp av bygg, anlegg og infrastruktur er på ca 200 milliarder kroner av dette, heter det.

Bruke bestillermakt

Offentlig anskaffelser er derfor svært viktig for byggenæringen. BNL har flere ganger pekt på at de store offentlige investeringene må bidra til å øke konkurransekraften, utvikle bærekraftige grønne løsninger, skape nye arbeidsplasser og eksport.

-Myndighetene må, heter det, bruke sin bestillermakt til å sette realistiske og nødvendige krav til byggenæringen, med en langsiktig plan. Det er viktig at næringen får forutsigbare rammebetingelser fordi det skaper kapasitet med rett kompetanse. BNL mener at regjeringen ikke har en tydelig strategi når det gjelder å bruke byggenæringens kapasitet og kompetanse til å omstille Norge i grønn retning.

Fagarbeidere, lærlinger, kompetanse

I Melding til Stortinget 22 (2018-2019) Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser, beskrev regjeringen hvordan den ville bruke offentlige innkjøp på en smartere måte. BNL mener at potensialet i de offentlige innkjøpene ikke er tatt ut:

– Det er meget viktig at det legges godt til rette for at både store og små bedrifter kan være med å levere til det offentlige med fast ansatte fagarbeidere, lærlinger og annen nødvendig kompetanse.

«Lille Doffin»

I meldingen skrev regjeringen at de ville vurdere å innføre “Lille Doffin”. Både NHO og BNL har bedt om dette. “Lille Doffin” vil være et godt verktøy for det offentlige i anskaffelse av mindre arbeider fra byggenæringen, poengterer BNL overfor Stortinget. Dette vil sikre at også mindre bedrifter kan være med i konkurranse om offentlige oppdrag. BNL ber Stortinget om å sette av midler til oppstart av “Lille Doffin”.

I tillegg er BNL svært opptatt av standardisering og digitalisering. – God standardisering skaper produktivitet og effektivisering, skriver BNL. Stortinget bør øke bevilgningene til Standard Norge slik at flere standarder utvikles og legges åpent tilgjengelig, og at flere relevante standarder kan oversettes til norsk. Spesielt gjelder dette standarder som forbrukere og små og mellomstore bedrifter bruker.

Bli den første til å kommentere på "Slår et slag for «Lille Doffin» – godt verktøy for byggenæringen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.