Slik kan det offentlige skjerpe bruken av resirkulert plast gjennom sine anskaffelser

Anbud365: Slik kan det offentlige skjerpe bruken av resirkulert plast gjennom sine anskaffelserProsjektet «Økt bruk av resirkulert plast i offentlige anskaffelser», initiert av Grønt Punkt Norge, har sett på hvilken effekt det kan få at det ved offentlige anskaffelser settes krav om bruk av resirkulerte råvarer. På bildet adm. dir i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine (foto:Nicolas Tourrenc).

Skriv ut artikkelen

Med enkle grep kan det stilles overordnede krav til produkter som inngår i større og komplekse anskaffelser. I enkle og mindre sammensatte anskaffelser kan krav og kriterier være mer spesifikke, og rettes mot enkeltprodukter. Det fremkommer av en fersk rapport. De nevnte tiltakene vil, heter det, gi resultater, både øke sirkulariteten og bidra til lavere klimagassutslipp.

Samarbeidsprosjektet «Økt bruk av resirkulert plast i offentlige anskaffelser» har bidratt i åtte offentlige anskaffelser hvor det er satt krav og kriterier til bruk av resirkulerte råvarer. Et estimat for syv av anskaffelsene viser at dette kan bidra til bruk av om lag 1170 tonn resirkulert plast. I det åttende er ikke resultatene klare ennå. Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond.

Gjennom markedsdialog er det kartlagt om leverandørene kan tilby produkter i resirkulert plast og til hvilke betingelser. Det er også kartlagt om det er sertifiseringsordninger eller andre måter å verifisere innhold av resirkulert plast i produktene. Markedsdialog i flere av anskaffelsene har også omfattet innkjøp av avfallssekker til kildesortert plastemballasje.

Mange umodne markeder

Mange av markedene er fortsatt umodne. Det å oppnå god dialog og kommunikasjon mellom innkjøpere og de som leverer produkter i resirkulert plast er vesentlig for resultatet.

Det heter i avrapporteringen til Handelens Miljøfond at dersom målet om 50% materialgjenvinning av all plast i Norge innen 2025 skal nås, må det finnes et marked for 140 000 tonn plast per år. Store statlige aktører innen samferdsel og bygg- og anleggsbransjen har mulighet til å bidra med en stor andel av dette ved å erstatte jomfruelig plast med resirkulert råvare.

Jernbanekabler og tunneler

Hvis de som har ansvar for jernbanenettet legger kabelkanaler i 100% resirkulert plast på en strekning på 100 km, blir det om lag 1 625 tonn resirkulert plast. Ser man på hele jernbanenettet under ett, er det nesten 70.000 tonn. Et annet eksempel er fra tunneler. Benyttes det i tunnelene membran med inntil 20% resirkulert plast i midtsjiktet og i tilbehør som avstandshjul og armeringsstoler i 100% resirkulert plast, ville det gitt et forbruk på 7,7 tonn resirkulert plast per km tunnel.

Eksemplene viser at potensialet er stort for å øke andelen resirkulert plast gjennom strategiske innkjøp. Slik kan markedene for resirkulerte råvarer og teknologien for gjenvinning av råvarene utvikles videre. Lars Brede Johansen, konstituert fagsjef i Handelens Miljøfond, mener i en pressemelding at dette viser en tydelig vei til sirkulære verdikjeder for plast. Potensialet for å øke andelen resirkulert plast ved å sette krav i innkjøpsprosessen bør inspirere både offentlige og private aktører. De kan gjøre mye for å bidra til å sette fart på sirkulærøkonomien.

Mer kunnskap

I prosjektet er det utarbeidet en casesamling som sammenfatter innkjøpene som er gjort i prosjektet og resultatene av disse. I tillegg har prosjektet utarbeidet en produktpresentasjon som viser plastprodukter som inneholder resirkulert plast og hvilke leverandører som kan levere produktene.

Bli den første til å kommentere på "Slik kan det offentlige skjerpe bruken av resirkulert plast gjennom sine anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.