Slik skaffet Forsvarsbygg seg flere tilbud – og millionbesparelser

Anbud365: Slik skaffet Forsvarsbygg seg flere tilbud – og millionbesparelser-Parallelle rammeavtaler bidrar til å opprettholde konkurranse i markedet slik at vi oppnår bedre pris og sikrer kostnadseffektive og gode leveranser til Forsvaret. I tillegg bidrar det til å sikre Forsvarsbyggs kapasitet til å være med å bygge forsvarsevne, sier Lena Bratsberg, leder rammeavtaler og innkjøp i Forsvarsbygg (foto: Forsvarsbygg).

Skriv ut artikkelen

Etter bare å ha fått inn ett tilbud på utlyst konkurranse verdt 120 mil over fire år, måtte Forsvarsbygg ta grep. Økt samhandling og dialog med leverandørmarkedet var ett. Det gav straks fem tilbydere, hvorav tre leverte tilbud. Et kategoristyringsprosjekt er et annet. Så har de delt opp rammeavtalen som før omfattet små og store oppdrag, inkludert maletjenester. Dette grepet er beregnet å gi en varig årlig gevinst på 2,5 mill for Forsvarsbygg, sier Lena Bratsberg, leder rammeavtaler og innkjøp i Forsvarsbygg.

-Da vi etter tilbudsfristens utløp satt igjen med bare ett tilbud på en konkurranse for en parallell rammeavtale for byggentreprenørtjenester i Troms skjønte vi at vi måtte gjøre noe. Med én leverandør blir det ingen konkurranse i markedet og heller ingen parallell rammeavtale, fremholder Bratsberg.

Dette var høsten 2021 og siden den gang har mye skjedd.

Parallelle rammeavtaler for økt konkurranse og bedre kapasitet

Forsvarsbygg jobber for tiden med et større kategoristyringsprosjekt der økt bruk av parallelle rammeavtaler er et viktig kostnadsreduserende tiltak.

-Parallelle rammeavtaler bidrar til å opprettholde konkurranse i markedet slik at vi oppnår bedre pris og sikrer kostnadseffektive og gode leveranser til Forsvaret. I tillegg bidrar det til å sikre Forsvarsbyggs kapasitet til å være med å bygge forsvarsevne, sier Bratsberg.

For å unngå å havne i samme situasjon ved en ny kunngjøring gjennomførte Forsvarsbygg først en markedsanalyse for å kartlegge potensielle leverandører i det aktuelle geografiske området. Deretter inviterte de seg på digitalt besøk til de største aktørene.

-Her presenterte vi først og fremst Forsvarsbygg som oppdragsgiver og hvilke tjenester rammeavtalen skulle dekke, men det ble også anledning for leverandørene til å stille spørsmål til Forsvarsbygg og fortelle om sin virksomhet, forteller Bratsberg.

Da tilbudsfristen gikk ut etter andre gangs kunngjøring i februar i år satt Forsvarsbygg igjen med fem tilbud, hvorav tre tilbydere ikke tidligere hadde levert tilbud til Forsvarsbygg.

-Nå ser vi frem til å få den parallelle rammeavtalen i drift, bli bedre kjent med konseptet og leverandørene og å ta ut gevinstene av grepet vi har gjort. Avtalene skal være med på å redusere kostnadsnivået på vedlikeholdstiltakene i regionen og vil også gjøre det enklere å ha kapasitet nok til både drift, vedlikehold og eventuelle investeringsprosjekter som gjør avrop på rammeavtalen sier regionssjef i Forsvarsbygg, Signe Søreng.

Økt samhandling og dialog er et satsingsområde

Økt samhandling og dialog med leverandørmarkedet er ett av fem satsningsområder i Forsvarsbyggs anskaffelsesstrategi. I forbindelse med kategoristyringsprosjektet er markedsanalyser og dialog med leverandørene systematisert og brukt som et aktivt verktøy i anskaffelsesprosessene for å sikre konkurranse og riktig pris.

-I løpet av det siste året har vi skrudd på hele avtaleporteføljen i tilknytning til byggentreprenørtjenester i nord. Der vi før hadde en rammeavtale på små og store oppdrag inkludert maletjenester, har vi nå delt opp behovet i en avtale for mindre avrop under 500 000 kroner, en egen rammeavtale på maletjenester og en parallell rammeavtale på større avrop over 500 000 kroner. Dette grepet er beregnet å gi en varig årlig gevinst på 2,5 millioner for Forsvarsbygg, sier Bratsberg.

Bli den første til å kommentere på "Slik skaffet Forsvarsbygg seg flere tilbud – og millionbesparelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.