Statens vegvesen: Brudd på lønns- og arbeidsvilkår i annenhver kontroll

Anbud365: Statens vegvesen Brudd på lønns- og arbeidsvilkår i annenhver kontroll– Vegvesenet vil øke sin kontroll av hovedentreprenører fremover, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen (foto: Henriette Erken Busterud).

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen har hittil i år gjennomført om lag 100 stikkprøver om lønns- og arbeidsvilkår hos entreprenørene. I halvparten av kontrollene finner Vegvesenet brudd på reglene. Ikke i noen av stikkprøvekontroller fant vegvesenet at hovedentreprenøren har gjort de undersøkelser om arbeidernes forhold som de plikter å utføre. Vegvesenet vil øke sin kontroll av hovedentreprenører fremover.

– Dette går på riktig lønn og kompensasjon. Og det går det på plikten til å undersøke forholdene hos sine underentreprenører og leverandører, sier avdelingsdirektør Bettina Sandvin i Statens vegvesen til vegnett.no.

Sandvin peker på at det som vegvesenet typisk finner, er brudd på bestemmelser om arbeidstid, overtid, skift og ulempetillegg, reiser, diett og innkvartering. – Det er uhyre krevende for oss som byggherre å påse og passe på hvis ikke de store flaggskipene i bransjen holder huset rent, sier hun.

Utbredt med underentreprenører

Vegvesenet har gjort mange av kontrollene hos underentreprenører. Bruken av underentreprenører til å gjennomføre arbeid, er utbredt i norsk anleggsbransje.

– Alle snakker om at de ønsker en seriøs bransje. Entreprenørene vil ha like konkurransevilkår. De fleste anser seg selv som de seriøse, og er redd for å tape konkurranse med useriøse. Men jeg er redd for at vi er i en nedadgående spiral. Det er uhyre krevende for oss som byggherre å påse og passe på hvis ikke de store flaggskipene i bransjen holder huset reint, sier Sandvin.

Krav om at kontroll med lønns- og arbeidsvilkår

Statens vegvesen har innført et krav om at kontroll med lønns- og arbeidsvilkår hos underentreprenører. Entreprenøren skal dokumentere kontrollene.

– Tanken bak denne bestemmelsen, som for øvrig bransjen har stilt seg bak, er at vi sammen skal ta ansvar i kampen mot sosial dumping, sier Sandvin, som fortsetter:

– Vi har flere eksempler på at hovedentreprenøren går god for sine underentreprenører, selv om det viser seg i ettertid at de ansatte ikke får det de har krav på. Dersom det vi har sett i vår stikkprøvekontroll er representativt, vil jeg påstå at det er et hav mellom liv og lære. Vegvesenet vil øke sin kontroll av hovedentreprenører fremover – selv om det ideelt sett burde være unødvendig at vi skal bruke mye tid og ressurser på å kontrollere at entreprenørene følger opp sine kontraktsmessige forpliktelser.

Bli den første til å kommentere på "Statens vegvesen: Brudd på lønns- og arbeidsvilkår i annenhver kontroll"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.