Statsbygg med stikkprøvesjekk av avvik fra miljøkrav i anskaffelser

Anbud365: Statsbygg med stikkprøvesjekk av avvik fra miljøkrav i anskaffelser– Det aller mest klimavennlige vi kan gjøre, er å la være å bygge nytt. Å bruke bygningene vi allerede har og å utnytte dem enda bedre enn vi gjør, er det som vil gi aller størst klimagevinster, sier adm.dir. Harald Nikolaisen i Statsbygg (foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

Rett nok brukes veiledningen for anskaffelser, men avvik er ikke logget/sjekket. Det skal det imidlertid bli en ordning på, for Statsbygg innfører fra og med i år et kontrollregime for formålet. Da skal kontraktsforvalter plukke ut aktuelle rammeavtaler og oppdrag som skal kontrolleres for avvik fra miljøkrav. Det fremgår av Statsbyggs miljørapport for 202 som nå foreligger.

Formålet med Statsbyggs miljørapport er å rapportere på måloppnåelsen av Statsbyggs miljøstrategi for året 2020, i tillegg til den totale måloppnåelsen i hele strategiperioden 2019-2020, siden miljøstrategien.

Blant målsettingene er at forvaltningen og driften av eiendommene skal fremme ombruk og resirkulering, samt redusere miljøbelastningen knyttet til innkjøp. Statsbygg skal redusere sitt ressursfotavtrykk relatert til arealbruk, innkjøp og avfall, heter det, og blant indikatorene som måles, er avvik per kontrakt fra den anskaffelsesveiledningen virksomheten har når det gjelder miljø. Om resultatene for fjoråret på dette punktet konstaterer Statsbygg at anskaffelsesveiledningen brukes, men det er ikke logget/sjekket for avvik. Et kontrollregime kommer imidlertid på plass og skal utføres fra 2021. Da skal kontraktsforvalter plukke ut aktuelle rammeavtaler og oppdrag som skal kontrolleres for avvik fra miljøkrav.

Det samme resultat og oppfølging i 2021 noteres for den stikkprøvebaserte indikatoren avvik i anskaffelser fra standard miljøkrav til innkjøp.

Kontraktskrav skal rapporteres

Statsbygg skal også redusere ressursfotavtrykket i livsløpet til sine byggeprosjekter gjennom materialvalg og avfallshåndtering. Her legges indikatoren prosentandel ombrukte og resirkulerte materialer til grunn. Når det gjelder resultat for 2021, fremgår det av rapporten at kontraktskrav blir innført i den nye miljøoppfølgingsplanmalen, og at nye kontraktskrav skal rapporteres fremover.

Kunnskapspakke fra Grønn Byggallianse

I miljørapporten kommenteres også Grønn Byggallianses kunnskapspakke for bærekraftige leiearealer. Kunnskapspakken gir statlige leietakere et mer solid kunnskapsgrunnlag som setter leietakere i stand til å være mer profesjonelle bestillere og innkjøpere av bærekraftige lokaler, heter det i kommentarene fra Statsbygg. I tillegg gjør kunnskapspakken et forsøk på å standardisere funksjonskravene i kravspesifikasjoner. Statsbygg reiser imidlertid spørsmålet om kunnskapspakken i større grad bør ivareta gjenbruk/ombruk og etterspørsel etter eksisterende bygninger. Med bakgrunn i ovennevnte føringer, varsler Statsbygg at de skal oppdatere sin egen instruks for anskaffelse av kontorlokaler i markedet for statlige virksomheter.

Adferdsendring må til

I strategiperioden 2019-2020 har Statsbygg inngått flere nye leieavtaler, bl.a. på lokalene i Bergen, Porsgrunn og Trondheim hvor det har vært mål om at bytte av lokaler skal redusere klimagassutslippet, reduserer ressursfotavtrykket relatert til arealbruk, innkjøp og avfall og fremmer bruk av miljøvennlige transportmidler blant Statsbyggs ansatte. Tidlige tall viser imidlertid, konstaterer Statsbygg, at for virkelig å få effekten av flyttingen og utløse forbedringspotensialet, så må også en adferdsendring til.

Bli den første til å kommentere på "Statsbygg med stikkprøvesjekk av avvik fra miljøkrav i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.