Stilte krav om kutt i klimaavtrykket på 20%, vinneren strekker seg mot 85%

Anbud365: Stilte krav om kutt i klimaavtrykket på 20%, vinneren strekker seg mot 85%– Driften av riksvegene i Hallingdal og Valdres er et eksempel på hva vi kan oppnå i godt samarbeid med leverandørene, sier Bjørn Laksforsmo, direktør for divisjon Drift og vedlikehold i Statens vegvesen. (foto: Lisa Sundstrøm).

Skriv ut artikkelen

Reduksjon i klimaavtrykket talte 20%. Dette viste seg å være nok til at entreprenørene gjorde en stor jobb for å finne løsninger med god logistikk, gjenbruk og miljøvennlig drivstoff. Det er Statens vegvesens erfaring etter tildeling av veidriftskontrakten for Hallingdal og Valdres. Kontrakten er den første som er inngått der det er lagt stor vekt på CO2-fotavtrykket. Entreprenøren strekker seg mot et mål om å redusere klimautslippene med 85%, fremgår det av en pressemelding fra vegvesenet.

Presis Vegdrift AS vant kontrakten om å drifte riksveiene i Hallingdal og Valdres i fem år med opsjon på ytterligere tre år. Vegstrekningen er 517 km og kontraktsverdien er 340 millioner kr. Driften starter 1. september.  – Dette er en innovativ anskaffelse der entreprenøren leverer god bærekraft. Det som er positivt for CO2-avtrykket er også god økonomi for samfunnet, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. Hun ser en bransje som er motivert for å drifte mer klimavennlig.

Entreprenøren skal strekke seg mot å redusere klimafotavtrykket med 85%. Det vil de gjøre gjennom god logistikk, ved å erstatte dieseldrift med biodrivstoff og elektrisitet på kjøretøy og maskiner. I tillegg skal de bruke mye av det som til nå har vært avfall. Det gjelder for eksempel brøytestikker, skiltplater, stolper, rekkverk, asfalt og strøgrus.

Ikke nødvendigvis dyrere

Bjørn Laksforsmo, direktør for divisjon Drift og vedlikehold i Statens vegvesen, understreker at et skifte mot mer miljøvennlig drift ikke nødvendigvis betyr dyrere kontrakter: – Det ligger store muligheter for omstilling i kontrakter med lang varighet, slik at entreprenørene kan gjøre investeringer i mer moderne utstyr, legger han til.

1.september er oppstartdato for i alt åtte nye driftskontrakter for riksveger i regi av Statens vegvesen. Av de åtte nye kontraktene har Presis Vegdrift og Mesta ansvar for tre hver, mens Veidekke Industri og Vaktmesterkompaniet har hver sin kontrakt.

Alle har lokale underentreprenører

Alle entreprenørene har lokale underentreprenører, og totalt er det om lag 70 bedrifter. Totalt sysselsetter aktiviteten om lag 500 personer.

I tillegg til krav om lavutslippskjøretøy og CO2-regnskap, belønner Statens vegvesen entreprenører som utvikler ny teknologi og mer miljøvennlige løsninger. Eksempler på dette er bruk av værdata for å redusere vegsalt, gjenbruk av strøsand, oppsamling av støv fra tunneler, reduksjon i svevestøv og brøyteprofiler som skal redusere fokksnø.

Bli den første til å kommentere på "Stilte krav om kutt i klimaavtrykket på 20%, vinneren strekker seg mot 85%"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.