Store kontrakter blir større, men vil ikke gripe inn i kontraktstrategiene

Anbud365: Store kontrakter blir større, men vil ikke gripe inn i kontraktstrategieneSamferdselsminister Jon Georg Dale svarte besvarte et spørsmål fra stortingsrepresentant Willfred Nordlund (Sp) om store kontrakter som blir større.

Skriv ut artikkelen

Det har utviklet seg en trend der de store kontraktene blir større, en utvikling som har vært ønsket både av byggherre og entreprenørbransjen selv. Men det blir feil å bare ha fokus på at noen av de store kontraktene blir større, konstaterte samferdselsminister Jon Georg Dale i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Han så heller ikke behov for å gå inn og regulere kontraktstrategiene til byggherrene, men ville følge med på utviklingen i dette.

Bakgrunnen for svaret var et skriftlig spørsmål fra Willfred Nordlund (Sp). Han lurte på

hvilke grep regjeringen tar for å sørge for at små og mellomstore entreprenører kan bygge opp kompetanse og erfaring når kontraktene som lyses ut på vegbygging blir stadig større og mer krevende.

Han begrunnet spørsmålet med at det finnes svært få kontrakter i 30-40 millioners klassen. Det finnes mange små kontrakter fra blant annet Statens vegvesen, men det er et stort skritt opp til de store milliardkontraktene. Det er krevende for mange små og mellomstore entreprenørbedrifter i hele landet. Disse bedriftene er viktig lokalt men trenger også andre typer kontrakter for å kunne utvikle og løfte seg, ifølge Nordlund.

Store kontrakter blir større

Samferdselsminister Jon Georg Dale var i sitt svar enig i at det har utviklet seg en trend

der de store kontraktene blir større. Dette er en utvikling som har vært ønsket både av byggherre og entreprenørbransjen selv.

Han viste til at det fortsatt blir lagt ut kontrakter med ulike kontraktstørrelser. For eksempel lyste Statens vegvesen i 2018 ut over 140 kontrakter som var under 5 mill. I samme periode ble det lyst ut omlag 70 kontrakter i størrelsesorden 5-10 mill, 108 kontrakter i størrelsesorden 10-25 mill og nesten 50 kontrakter mellom 25-50 mill. Disse tallene har vært relativt stabile over flere år, ifølge statsråden.

Vil følge med

Det blir feil å bare ha fokus på at noen av de store kontraktene blir større, mente statsråd Dale. På bakgrunn av dette så han heller ikke behov for å gå inn og regulere kontraktstrategiene til byggherrene. Innenfor samferdsel blir det lagt stor vekt på optimalisering av prosjektene for å oppnå mer kostnadseffektiv prosjektgjennomføring og dermed mer vei for pengene. Å velge en kontraktstrategi tilpasset det enkelte prosjekt er en av flere faktorer i denne optimaliseringen. Han lovte så å følge med på utviklingen i dette.

For regjeringen er det, ifølge statsråden, viktig å få mer infrastruktur for pengene, dersom man skal lykkes med det, er det avgjørende at kontraktstrategiene gjør at vi har virksom konkurranse i alle konkurranser. Jeg legger til grunn at våre etater og selskap bidrar til det, sa han.

Bli den første til å kommentere på "Store kontrakter blir større, men vil ikke gripe inn i kontraktstrategiene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.