Svensk spendanalyse: Negativ miljøpåvirkning i innkjøp – fem verstinger

Anbud365: Svensk spendanalyse Negativ miljøpåvirkning i innkjøp - fem verstingerMiljøspendanalysen gir tall for hvilke typer innkjøp som gir størst klima- og miljøpåvirkning. Det gjør det mulig å arbeide strategisk for å redusere innkjøpenes negative påvirkning, sier Jens Johansson, bærekraftspesialist i Upphandlingsmyndigheten.

Skriv ut artikkelen

Fem innkjøpskategorier står for 75% av den klimapåvirkningen som følger av innkjøpene til svenske, kommunale bolig- og eiendomsselskap. De fem «verstingene» er: Byggentrepriser, fjernvarme, elektrisitet, bygg – og anleggsmaterialer i tillegg til håndverkstjenester. Dette fremgår av en miljøspendanalyse Upphandlingsmyndigheten har utført.

Upphandlingsmyndigheten har analysert klimapåvirkningen – med innkjøpsperspektiv – fra 215 kommunale bolig- og eiendomsselskaper. Omfanget av de analyserte innkjøpene er beregnet til 55,6 milliarder kroner inkl. moms.

I 2019 utgjorde klimapåvirkningen fra disse selskapenes innkjøp om lag to millioner CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer 9% av den totale klimapåvirkningen som følge av de samlede offentlige innkjøpene i Sverige, ifølge analysen.

Fem «verstinger»

Fem innkjøpskategorier står for 75% av selskapenes påvirkning. Det er byggentrepriser, fjernvarme, elektrisitet, bygg – og anleggsmaterialer i tillegg til håndverkstjenester. Denne gruppen utgjør også tre av fire innkjøpskroner som er med i miljøspendanalysen til Upphandlingsmyndigheten.

I analysen er det også tatt med effekten av endret bruk av landareal, som bl.a. påvirker det biologiske mangfoldet. I tillegg er også med utslipp av partikler som innåndes og som har betydning for menneskers helse. Endringene i de globale landarealene beregnes til 155 millioner kvm og innåndings-partiklene til 2 800 tonn.

Forbruksbasert analyse

Naturvårdsverket i Sverige beskriver yte ulike måter å beregne klimapåvirkningen på. En måte er basert på utslipp fra forbruk (konsum), som svenske forbruk forårsaker i Sverige og i andre land. I 2018, skriver Upphandlingsmyndigheten, var de forbruksbaserte utslippene 82,05 CO2-ekvivalenter.

Analysen som Upphandlingsmyndigheten har utført er innkjøpsrettet, det er et forstadie til forbruksperspektivs-analysen. Miljøbelastningen fra de varer og tjenester som virksomheten etter anskaffelsen overlater til andre eller videreselger er med. Innkjøpsperspektivet, heter det, betoner kjøperens rådighet over miljøbelastningen i innkjøpet.

Bli den første til å kommentere på "Svensk spendanalyse: Negativ miljøpåvirkning i innkjøp – fem verstinger"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.