Svenske rapporter med tips og råd om bærekraftige bygg- og anleggsanskaffelser

Anbud365: Svenske rapporter med tips og råd om bærekraftige bygg- og anleggsanskaffelserCatharina Elmsäter-Svärd er adm.dir i Byggföretagen, som nå har lansert to rapporter med et vell av anbefalinger for bærekraftige anskaffelser innenfor bygg og anlegg.

Skriv ut artikkelen

Svenske rapporter med et femtitalls konkrete råd om hvordan en bærekraftig anskaffelse innenfor bygg og anlegg kan gjennomføres, foreligger nå. En serie konkrete forslag til ulike krav som kan stilles og en diskusjon av ulike arbeidsmetoder og modeller finnes også i rapportene. Bak rapportene står Byggföretagen, organisasjon for svenske bygg- og anleggsnæring. Dersom alle følger rådene og kravene i rapporten, betyr det også betydelige effektiviseringsgevinster, heter det.

Et svensk regjeringsinitiativ, Fossilfritt Sverige, har lagt fram «Färdplanen för en klimaneutral, hållbar och konkurrenskraftig bygg- och anlägningssektor». Det er Byggföretagen – tidligere Sveriges Byggindustrier – som har fått ansvaret for den praktiske gjennomføringen.

Bærekraftskrav i anskaffelsesfasen er identifisert som et område med stort potensial til å påvirke sektorens klimabelastning, samtidig som det er behov for støtte for bestillere i arbeidet med disse kravene. Det er bakgrunnen for at Byggföretagen gav i oppdrag til konsulentselskapet WSP å komme opp med en metode for å stille klima- og miljøkrav i anskaffelser. Resultatet er lagt fram i «Vägledning – Hållbar upphandling i bygg- och anläggningssektorn». Metoden skal kunne brukes i alle faser i en byggeprosess og kan benyttes i hele verdikjeden knyttet til bygg.

Felles plattform

Hensikten med en slik modell er å konkretisere hvordan bærekraft kan fremmes i anskaffelsessammenheng. Modellen utgjør, heter det, en felles plattform for bærekraftige anskaffelser. Her er det store effektiviseringsfordeler dersom mange aktører benytter seg av de samme prinsippene og arbeidsmåtene fordi mye tid og arbeid derfor kan spares. Det gjelder særskilt mindre aktører med begrensede ressurser.

Modellen er utviklet med økologisk bærekraft som hovedfokus, selv om det også skjeles til økonomiske og sosiale aspekter også. Arbeidsmodellen er overgripende og kan tas i bruk på anskaffelser i de fleste faser, men fokus er lagt på gjennomføring av bygg og anlegg og ikke på drift eller avvikling.

Anbefalinger

Rapporten har et tillegg, «Rekommendationer för klimatkrav i upphandling». Der legges det frem eksempler på modeller, arbeidsmetoder og kriterier for tilbudsevaluering når det gjelder klima. Den ene modellen kalles «kompetanse og arbeidsmåte», den andre «klimaprestasjon».

I den førstnevnte dreier det seg om at tilbyderne skal vise hvordan man får mest mulig klima ut av de konstruksjonene det dreier seg om i konkurransegrunnlaget. Prioriteringen her er hvordan man skal få enn rett kompetanse i prosjektorganisasjonen og kunne vurdere deres evne til å jobbe med klimaspørsmål. Det innebærer ikke at oppdragsgiveren binder seg til å jobbe på denne måten. En forutsetning for å lykkes med denne fremgangsmåten er at det oppgis tydelige forutsetninger for hvordan beregninger skal gjennomføres, at det er en tydelig evalueringsmodell og at oppdragsgiver har kompetanse og ressurser til å evaluere tilbud som kan være omfattende og kompliserte.

«Anbudsrabatt»

Den andre måten å gjøre det på, er at oppdragsgiveren oppfordrer tilbydere til å beregne klimaavtrykket for et anlegg eller bygg. Tilbyderen får i dette scenariet en «anbudsrabatt» gjennom vektingen etter klimaavtrykkets størrelse. På den måten kan oppdragsgiver regne seg fram til en sammenliknet pris som premierer det alternativet som har den beste klimaprestasjonen. En kritisk faktor for denne metoden er hvor detaljert kunnskapen er om prosjektets omfang i anbudsfasen.

Bli den første til å kommentere på "Svenske rapporter med tips og råd om bærekraftige bygg- og anleggsanskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.