Tar grep i nye kontrakter for å hindre arbeidskriminalitet

Anbud365: Tar grep i nye kontrakter for å hindre arbeidskriminalitetBane NOR, her ved konsernsjef Gorm Frimannslund, stiller krav til sine entreprenører og underleverandører. På den måten påvirkes bransjen positivt: det skal lønne seg å drive profesjonelt.

Skriv ut artikkelen

Ingen som jobber med jernbane, skal drive med sosial dumping og arbeidskriminalitet. I nye kontrakter stiller Bane NOR strenge krav til entreprenører og underleverandører. De krever stadig mer og er i startgropa når det gjelder arbeidet med bærekraft, men beveger seg i riktig retning, heter det.

Hvert år inngår Bane NOR kontrakter for rundt 15 milliarder kroner innen vedlikehold og fornying, drift og utbygging av jernbanenettet. Det jobbes for en bærekraftig utvikling og foretaket regner med at samarbeidspartnere tar både samfunnsansvar og jobber for reduserte klimautslipp.

For å bidra til en bærekraftig og rettferdig samfunnsutvikling stiller Bane NOR flere krav til de som skal jobbe for dem. Det gjelder blant annet bruk av systemet HMSREG, pliktig medlemskap i StartBANK, samt fullmakt til å innhente skatteopplysninger.

Skybasert program

HMSREG er enkelt forklart et skybasert program som er koblet til ulike offentlige registre. Her kan man se om selskaper følger lover og regler, overholder arbeidstid og betaler skatter og avgifter. Det vil også framgå hvor, når og hvor lenge de ansatte jobber, om de har kursing og godkjent kompetanse.

StartBANK er et register over leverandører. For å være nevnt her må selskapene oppfylle en rekke forhåndsdefinerte krav til lovlig og seriøs drift. StartBANK finnes både i Norge og mange andre land.

Seriøse leverandører

HMSREG gjør det enklere for Bane NOR å følge opp leverandørene, og skille de seriøse fra de useriøse. Informasjon blir koplet sammen med andre registre som StartBANK og Skatteetatens. Dermed kan de enkelt kontrollere at virksomheten inngår kontrakter med seriøse leverandører. Samtidig blir også lettere å se at arbeidet gjøres på en ryddig og seriøs måte.

Alle som skal jobbe i jernbanesporet, eller på Bane NORs anleggsplasser, må ha et gyldig HMS-kort. Når ansatte registreres ved hjelp av kortet eller en mobilapp, ser de hvem som er på de ulike anleggsplassene, hvilket firma de arbeider for og hvilke godkjenninger de har.

Påvirker bransjen

Kravene til deres entreprenører videreføres og gjelder også for underleverandører. På den måten påvirkes bransjen positivt: det skal lønne seg å drive profesjonelt. 

Bli den første til å kommentere på "Tar grep i nye kontrakter for å hindre arbeidskriminalitet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.