Testprosjekt: Tonnevis av utslipp og millioner av kroner spart ved ombruk

Anbud365: Testprosjekt Tonnevis av utslipp og millioner av kroner spart ved ombrukAdm. dir. Harald Nikolaisen i Statsbygg, som var en av deltakerne i et prosjekt med sikte på å finne ut hva man sparte ved å benytte brukte byggematerialer i stedet for nyinnkjøpte (foto: Statsbygg/Hans Fredrik Asbjørnsen).

Skriv ut artikkelen

I åtte større bygg i Oslo og Trondheim er 16 639 byggematerialer vurdert for å kunne brukes på nytt i andre bygg. Besparelsene kan bli store, både når det gjelder klimagassutslipp og økonomisk besparelse, viser prosjektet som er gjennomført av selskapene Multiconsult og Loopfront. Dersom disse materialene erstatter nykjøp, kan besparelsen potensielt være på 340 tonn CO2-ekvivalenter og ca. 34 mill kroner.

Sluttrapporten – Regionale ombruksnettverk for byggematerialer og inventar – er sendt til Enova, som har støttet prosjektet. Loopfront AS har utviklet den digitale samhandlingsplattform som er brukt i kartleggingen av byggematerialene. Multiconsult har bidratt i å gjennomføre kartleggingen, vurdere tilstanden og finne fram til hvor materialer kan brukes på nytt.

Det ble etablert regionale nettverk for Oslo og Trondheim med store og små aktører fra både privat og offentlig sektor: Oslo Areal AS, Höegh Eiendom AS, Entra ASA, Oslo kommune v/ Omsorgsbygg, Statsbygg og Trondheim kommune.

Ønskelisten

Nettverkets egen prioritering indikerer at områdene de i størst grad ønsker løsninger på, er knyttet til utveksling av materialdata på åpne markedsplasser, veiledningsmateriell knyttet til lovkrav for dokumentasjon av materialer, samt bedre beslutningsgrunnlag med mulighet for innhenting av løsningsforslag fra både digital plattform og tjenesteleverandører.

For de offentlige aktørene ble det særlig lagt vekt på kreativitet og utstrakt bruk av virkemidler i anskaffelsesregelverket, blant annet innovative anskaffelser og målrettet dialog med markedet om ombruk i spesifikke prosjekter. Som offentlig aktør kan også Omsorgsbygg benytte muligheten for å inngå innovative anskaffelser / leverandørutvikling med ulike ombruksprosjekter. Man kan for eksempel skreddersy prosjekt/anskaffelse rettet mot ombruk av konkrete materialer.

Kravspek og sirkulærøkonomi

Av rapporten fremgår det at det er et ønske i nettverket at måling av sosial og miljømessig effekt adresseres allerede i anbud. Byggeiere/bestillere bør utforme kravspesifikasjoner som sikter seg inn på sirkulærøkonomi – til både leietakere, byggeprosjekter, og anskaffelser av møbler, heter det.

Aktørene i nettverket mener selv de ikke har implementert ombruk/sirkularitet tidlig nok i anskaffelsesprosessene sine, men det finnes eksempel på at realisering av ombruk har blitt brukt som tildelingskriterium for rivekontrakt.

Standardisering

Det er i liten grad standardiserte eller felles rutiner blant aktørene for hvordan/når de utførende informeres om eller konkurrerer om demontering for ombruk, eller om dette er forankret i kontrakt eller opsjon. Bare 1/3 av aktørene meldte at utførende har kontraktsfestet overtakelse av eierskap til riveavfall (og ombruksvarer).

Aktørene anbefaler klare kontraktskrav og prisopsjoner for transport og emballering, samt avklart ansvar og kostnadsdekning ved svinn og skader.

Bli den første til å kommentere på "Testprosjekt: Tonnevis av utslipp og millioner av kroner spart ved ombruk"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.