To kommuner med innkjøpskrøll

Anbud365: To kommuner med innkjøpskrøllArnstein Menes (Sp) er ordfører i Sogndal kommune, Rune Støstad (Ap) i Nord-Fron kommune – begge med utfordringer i kjølvannet av anbudskonkurranser.

Skriv ut artikkelen

En kommunalt ansatt vant for et år siden en anbudskonkurranse om brøyting i Nord-Fron kommune. Det førte til revisjon av kommunens etiske retningslinjer. Et år etter er likevel en ny mulig sak om alvorlige brudd på innkjøpsreglene på gang – knyttet til tekniske tjenester. I Sogndal kommune vant den eneste tilbyderen i en anbudskonkurranse om advokattjenester. Den valgte advokaten skulle bl.a. føre saker for det interkommunale barnevernet mens kona var ansatt der og involvert i saksbehandling. Det er nå endret.

Bladet Dølen rapporterer om et varsel i Nord-Fron kommune som skal dreie seg om et mulig brudd på kommunens etiske retningslinjer. På møtet 10. juni i kommunens kontrollutvalg ble det lagt fram konkrete opplysninger om mulige alvorlige regelbrudd i forbindelse med innkjøp av varer og tjenester til kommunen. Dette skal særlig være knyttet til tekniske tjenester.

Kommunedirektøren har tatt saken som en varslingssak, og kommunen vil foreta egne undersøkelser.  På spørsmål fra avisen om hva som vil skje videre, svarer direktøren at så langt er det veldig uavklart, og det er vanskelig for dem å komme videre uten mer håndfast å jobbe ut ifra. Så langt har det vært en utfordring å nøste opp i dette. Men de ønsker å komme til bunns i det, for det er ubehagelig å ha et uavklart varsel hengende over seg.

Reviderte etiske retningslinjer

Nord-Fron kommune jobber også med en generell revidering av de etiske retningslinjene.

Høsten 2019 fikk en kommunalt ansatt, som jobbet tett med ansvarlig for tilbudsprosessen for vinterbrøyting, tilslag på brøyting på flere roder. Andre entreprenører reagerte, og kommunen innrømmet feil, etter at saken havnet på bordet til kontrollutvalget. Siden den gang har kommunen gjort endringer i det etiske reglementet, for å hindre sine ansatte å delta i anbudsprosesser på eget fagområde.

I utgangspunktet mente lederen at dette burde unndras offentligheten, men valgte å snu og gjøre det tilgjengelig for lokalavisa. Anbud365 har bedt om innsyn, men kommunen har så langt ikke engang svart.

Sogndal – advokatens kone

I Sogndal kommune har en orientering fra administrasjonen til kontrollutvalget påkalt lokalpressens (Sogn Avis) interesse: «Relasjonen mellom ein advokat og tilsett i Sogn Barnevern har vore kjent og har blitt handtert. Det er nytta eit anna advokatkontor i dei tilfella der den aktuelle tilsette var sakshandsamar. Krakhellen (kommunalsjef Ole Gunnar Krakhellen, red.anm.) gav og utrykk for at det er nytta anna advokatkontor i nye saker der det var behov for juridisk bistand i den perioden vedkomande var kontituert som leiar i barnevernet».

Saken gjelder en advokat som førte saker for Sogn barnevern selv om kona var ansatt der og var involvert i den aktuelle saksbehandlingen. Kontrollutvalget tok orienteringen om saken til etterretning, men flere der var kritiske til at kommunen valgte et firma der advokaten har så nær personlig relasjon til sentralt ansatte, skriver Sogn Avis. Denne innkjøpspraksisen har skapt debatt og mulig skade på tilliten innbyggerne har til barnevernet og kommunens omdømme, heter det, og det var ingen unnskyldning at advokatfirmaet var eneste tilbyder i anbudsrunden om den mangeårige rammeavtalen om juridiske innkjøp.

Bli den første til å kommentere på "To kommuner med innkjøpskrøll"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.