Tordner mot begrenset antall leverandørledd

Anbud365: Tordner mot begrenset antall leverandørledd- Vi kjenner ikke til tilfeller av arbeidslivskriminalitet knyttet til arkitekt og rådgivende ingeniøroppdrag innenfor bygg- og anlegg, påpeker RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen i en pressemelding.

Skriv ut artikkelen

Rådgivende ingeniørers forening (RIF) tordner mot regjeringens forslag om å begrense antall leverandørledd. Det er helt urimelig at dette også skal gjelde for arkitekter eller rådgivende ingeniørfirmaer, heter det.

Nærings- og fiskeridepartementet har lagt fram sitt lovforslag om revidert anskaffelseslov (Prop. 51 L (2015-2016)). Etter planen skal nye regler tre i kraft 1. juli 2016, etter at forskriftene er på plass.

Tidligere har departementet sendt på høring forslag til endringer i anskaffelsesforskriftene. RIF reagerer kraftig på punktet i høringsforslaget om begrensning av antall ledd i leverandørkjeden for bransjer med særlige utfordringer med arbeidslivskriminalitet. Bygge- og anleggsbransjen er en av flere aktuelle bransjer. En entreprenør kan ha en rekke ulike typer underleverandører.

Paradoks

– Det er et paradoks at begrensinger som innføres av hensyn til arbeidslivskriminalitet innenfor enkelte bransjer og på byggeplasser, også kan ramme tilstøtende bransjer, som for eksempel rådgiverbransjen hvor dette ikke er et problem. Vi kjenner ikke til tilfeller av arbeidslivskriminalitet knyttet til arkitekt og rådgivende ingeniøroppdrag innenfor bygg- og anlegg, påpeker RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen i en pressemelding.

Et eksempel

RIF trekker fram et eksempel: En vanlig måte å organisere totalentrepriser på i dag, er at totalentreprenøren setter bort deler av totalentreprisen til totalunderentreprenører, ved for eksempel en totalunderentreprise på elektro, en på bygg og en på VVS. Typisk engasjerer totalunderentreprenør for elektro, et norsk ingeniørfirma til å prosjektere elektroinstallasjonene. Rådgiverfirmaet som hyres inn til prosjektet vil da ligge på leverandørledd nivå 3. Dersom begrensningen på antall leverandørledd også skal ramme det rådgivende ingeniørfirmaet, kan dette ikke ha underkonsulenter. Et stort norsk ingeniørfirma kan da være avskåret fra å trekke på ressurser fra et datterselskap eller morselskap gjennom en underkonsulentavtale.

… og et annet eksempel:

Et annet eksempel: En totalentreprenør har engasjert et rådgivende ingeniørfirma til prosjektering og grunnundersøkelser. Det rådgivende ingeniørfirma må engasjere en underleverandør til å utføre grunnundersøkelser som boring på byggetomten. Borefirmaet (som er på ledd 3) kan ha behov for å engasjere underleverandør til arbeidsvarsling, flåteleie, innmåling av borepunkter med videre. RIF spør hvordan reglene da skal tolkes, eller om borefirmaet da er avskåret fra å kontrahere slik bistand.

Bli den første til å kommentere på "Tordner mot begrenset antall leverandørledd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.