Tordner mot NHO-forening: Tenker ikke på små og mellomstore entreprenører

Anbud365: Tordner mot NHO-forening Tenker ikke på små og mellomstore entreprenører– Glad næringsministeren bruker hørselsvern når storentreprenørene snakker om konkurranse, sier sjefen for Nordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon SA (NESO), Ruben Jensen, ifølge en pressemelding fra organisasjonen.

Skriv ut artikkelen

NHO-foreningen EBA (Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg) taler utenlandske entreprenører og noen få nasjonale giganter sin sak, uten å tenke på underskogen av små og mellomstore aktører som bygger landet med hjerte for lokalsamfunnene de er en del av, heter det i en pressemelding fra NESO (Nordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon SA). – Hvis EBA får det som de vil, er det duket for utenlandske aktører, og noen få store norske selskaper, mens flertallet av de norske bedriftene settes på sidelinjen, tordner sjefen for (NESO), Ruben Jensen.

– Jeg kan først oppklare for Ruben Jensen at næringsministeren lyttet da vi forklarte henne hvorfor EBA ikke kan stå bak Felles Kjøreregler, sier adm. dir. i EBA Kari Sandberg til Anbud365. EBAs hovedbekymring er at rådene, som er ment å skulle treffe alle bransjer, skal bli misforstått og tolket som en anbefaling om å dele opp vanlige, hensiktsmessige hoved-/totalentrepriser i mindre delkontrakter. Innlegget fra NESO viser at vår bekymring var velbegrunnet.

NESO (Nordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon SA) er bransjeorganisasjon for 133 entreprenørbedrifter i Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark. NESO-bedriftene omsetter for til sammen vel 13 milliarder kroner, og sysselsetter 5.300 ansatte.

Næringsministeren la nylig fram «kjøreregler for bedre offentlige anskaffelser». En arbeidsgruppe, bestående av blant andre EBA (Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg), har lagt fram fire omforente punkter. Et siste, femte punkt er tatt med i kjørereglene fra Nærings- og fiskeridepartementet til tross for at arbeidsgruppen delte seg. Det vil si: EBA brøt med de andre representantene.

 Små og mellomstore entreprenører

– Heldigvis lar ikke ministeren dette utspillet stå i veien for en offentlig anskaffelsesprosess som ivaretar de mange små og mellomstore entreprenørene, sier Ruben Jensen, sjefen for NESO. De aktørene med høye postnumre, et brennende hjerte og en viktig rolle i lokalsamfunnene. De aktørene som betaler skatt til kommunen, og som er viktige næringsaktører, men for små til å kunne levere tilbud på store offentlige anskaffelser hvis disse ikke deles opp i passe porsjoner.  

I veiledningen fra næringsministeren står det: «Det er spesielt viktig å vurdere å dele opp store anskaffelser i delkontrakter, selv om det kan oppleves som mer krevende, og ha en begrunnelse dersom det ikke deles opp.» 

I beste fall underleverandører

– Dette gjør det mulig for de mange små og mellomstore entreprenørene å levere tilbud til det offentlige. Hvis EBA får det som de vil, er det duket for utenlandske aktører, og noen få store norske selskaper, mens flertallet av de norske bedriftene settes på sidelinja. Da kan de i beste fall komme inn som underleverandører. Vi ønsker en modell hvor bedrifter fra ulike bygder og regioner rundt om i Norge kan få bidra med sin kompetanse og være med og konkurrere om å bygge landet, slår Ruben Jensen fast i pressemeldingen.

Han er verken overrasket eller sjokkert over EBAs holdning:

– Det handler nok mest om ulike ståsteder og virkelighetsoppfatninger. NESOs formål er å sette små og mellomstore lokaleide aktører i stand til å kjempe og konkurrere mot de store aktørene som EBA taler på vegne av, fremholder Jensen, og mener det er helt uakseptabelt at en liten gruppe storentreprenører skal ha en eksklusiv rett til å delta i konkurransen på disse prosjektene som utgjør 100-talls milliarder. En ekstra tilbyder kan utgjøre en stor forskjell, både for den enkelte anskaffelse og for samfunnet.  Det er bra for næringslivet og for det offentlige.

Bli den første til å kommentere på "Tordner mot NHO-forening: Tenker ikke på små og mellomstore entreprenører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.