Vegvesenet starter med karakterbok for entreprenører fra nyttår

Anbud365: Vegvesenet starter med karakterbok for entreprenører fra nyttår– Hensikten med karakterboka er at godt arbeid skal telle i neste anbudskonkurranse, ifølge avdelingsdirektør Bettina Sandvin, som leder seksjon for prosjekt og kontrakt i Vegdirektoratet. (Foto: Henriette Erken Busterud).

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen tar i bruk sin nye leverandørevaluering – karakterboka for entreprenører – fra nyttår. Først ut er anleggsprosjekter. Deretter tas drift- og vedlikeholdsprosjekter inn i systemet. Som et trinn tre kommer konsulentkontrakter inn. På et godt besøkt orienteringsmøte nylig ble det klart at entreprenører og konsulenter støtter Vegvesenets «karakterbok».

– Hensikten med karakterboka er at godt arbeid skal telle i neste anbudskonkurranse. Erfaringer vil bety noe for tildeling av framtidige kontrakter, ifølge avdelingsdirektør Bettina Sandvin, som leder seksjon for prosjekt og kontrakt i Vegdirektoratet. Det blir feil at alle skal starte likt i neste konkurranse – uavhengig av forrige jobb.

Praktisk innebærer dette at Statens vegvesen skal systematisere erfaringer underveis i byggeprosjekter og i driftskontrakter. Dette skal være godt begrunnede anmerkninger, og det skal være fullt innsyn mellom partene, heter det.

Styrke den seriøse bransjen

Sandvin mener tiltaket over tid vil gi en bedre anleggsbransje. For det første vil karakterboka styrke den seriøse bransjen. Det vil lønne seg å levere kvalitet. For det andre skal det koste noe å levere dårlig på helse, miljø og sikkerhet.

Statens vegvesen er en Norges største landbaserte byggherre, og tildeler årlig rundt 500 kontrakter på anlegg og drift til en verdi på mellom 40 og 50 milliarder kroner.

Vegvesenet har bestilt utredninger for å klarlegge jussen. Det må gjøres tydelig i konkurransegrunnlaget at erfaring inngår, og erfaringene må være godt begrunnede, objektivt dokumenterbare, skriftlige og etterprøvbare. Vegvesenet vil gi berørte innsyns- og innsigelsesrett mot de erfaringsdata som samles. Opplysningen skal dessuten samles i en egen database. Tidligere oppdrag blir ikke et selvstendig tildelingskriterium, med en del av begrunnelsen for å vurdere en oppdragstagers kvalifikasjoner.

Grunntanken for karakterboka

Grunntanken for karakterboka er at et gjennomført oppdrag er et uttrykk for kvaliteten vegvesenet kan vente seg i neste omgang. Helt sentralt er at karaktersetting skjer under prosjektgjennomføringen, og ikke er en hilsen ut døra. Karaktergivning skal være åpen og utløse rett til tilsvar. Vegvesenet som oppdragsgiver kan bare bruke karakteren når den er relevant for den nye jobben.

-Dette er spennende tanker, jeg heier på intensjonen, sa Kurt Opseth, som er administrerende direktør i Mesta AS, på orienteringsmøtet til Statens vegvesen. At man nå vil legge inn andre elementer enn pris, er kjempebra. En seriøs aktør som Mesta vil tjene på slik evaluering, men subjektive oppfatninger kan skape en utfordring.

Konsulentbransjen, blant andre ved markedsdirektør Knut Næss i Cowi, sa på orienteringsmøtet at det var fint at karakterboka kommer på plass. Konsulenter er vant til å bli bedømt.

Bli den første til å kommentere på "Vegvesenet starter med karakterbok for entreprenører fra nyttår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.