Vegvesenet vil kutte plastbruk ved å stille krav i sine anskaffelser

Anbud365: Vegvesenet vil kutte plastbruk gjennom å stille krav i sine anskaffelser- Vi har lykkes med å utvikle utslippsfrie ferjer sammen med bransjen. Hvis vi på sikt kan stille krav om tennsystemer med lite plast, vil markedsprisen gå ned og det blir en vinn vinn for alle, ikke minst naturen, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Skriv ut artikkelen

Statens vegvesen vil ta grep gjennom sine anskaffelser for å få ned plastbruken. – Det må vi gjøre sammen med bransjen i riktig tempo. Vi kan ikke stille urimelig krav før vi har løsninger på plass, men vi kan stimulere til mindre plastbruk, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen. Bruk av bonusordninger er f.eks. aktuelt. Plastregnskap og tiltak mot plast kan inngå som tildelingskriterier, men dette har ikke vært vanlig å bruke til nå.

Tusenvis av kilo plast fra tennsystemer havner i havet og naturen sammen med sprengsteinmasser. Det kan være flere tusen kilo forskjell i mengde plastavfall om en velger det ene eller andre systemet når noen millioner kubikkmeter skal sprenges. Dette vil Vegvesenet ha slutt på, ifølge vegnett.no.

-Som den utbyggeren som sprenger mest her i landet, kan vi ikke være bekjent av å deponere tusenvis med tonn plast hvert år. Vi må ta grep for å få ned plastbruken, og det må vi gjøre sammen med bransjen i riktig tempo. Vi kan ikke stille urimelig krav før vi har løsninger på plass, men vi kan stimulere til mindre plastbruk, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Bonusordninger

– Vegvesenet kan lage bonusordninger der vi honorerer entreprenører som bruker framgangsmåter eller produkter som gir lite plast. Når det kommer klare utslippskrav til plast, kan det gis bøter til de som ikke overholder dette. Da må satsen være så høy at entreprenører ikke betaler seg ut av problemet, sier Gustavsen.

– Entreprenører skal for eksempel plukke opp plast som flyter opp. Men vi må sørge for at det kommer mindre plast i naturen, vi må rydde opp i forkant, ikke i etterkant, understreker vegdirektøren.

Mulige virkemidler i kontrakter

  • Krav om plastregnskap
  • Tildelingskriterier med vekt på løsninger med lite plast
  • Krav om overvåking av plastmengder
  • Bonusordninger for reduksjon i plastavfall
  • Oppfordring til bruk av ny teknologi
  • Grense for mengde plast pr kubikkmeter sprengmasse
  • Bøter

Kan velge å vekte miljøkriterier

Plastregnskap og tiltak mot plast kan inngå som tildelingskriterier, men dette har ikke vært vanlig å bruke til nå. Anskaffelsesforskriften oppfordrer til å vekte miljø med 30 prosent der det brukes som tildelingskriterium. Dette er altså en anbefaling, så i praksis varierer prosenten.

-Hvis vi i tillegg til pris legger vekt på for eksempel miljø og gjennomføringsplan, kan en entreprenør som ikke har lavest pris likevel vinne anbudet. Merverdien av god gjennomføring vurderes så stor at en velger å inngå kontrakt. Å bruke slike tildelingskriterier er effektivt for å styre utviklingen i en bestemt retning, forklarer jurist Mads Solberg Eriksen i Statens vegvesen.

Bidra til innovativ utvikling

-Vi er en av landets største oppdragsgivere og er i posisjon til å styre produktutviklingen. Vi må både stille krav og bidra til innovasjon så vi skaper et marked for ny teknologi. Vi har lykkes med å utvikle utslippsfrie ferjer sammen med bransjen. Hvis vi på sikt kan stille krav om tennsystemer med lite plast, vil markedsprisen gå ned og det blir en vinn vinn for alle, ikke minst naturen, sier Gustavsen.

1 kommentar på "Vegvesenet vil kutte plastbruk ved å stille krav i sine anskaffelser"

  1. Vegvesenet kan begynne å bruke brøytestikker av bambus igjen istedet for plaststikker som blir malt opp til mikroplast ved mekanisk knusing fra bilhjul.

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.