Å la andre kriterier enn pris avgjøre, kan gi trygge antibiotika-leveranser

Anbud365: Å droppe pris-kriterium kan bidra til å gi trygge antibiotika-leveranserRapporten «Mulighetsstudie for antibiotikaproduksjon» som Helsedirektoratet står bak, kom i mars i år. Nå har leverandører hentet fram forslag fra rapporten, som de mener er verd å gjennomføre. På bildet helsedirektør Bjørn Guldvog (foto: Helsedirektoratet).

Skriv ut artikkelen

Andre kriterier for tildeling av kontrakt enn pris bør avgjøre hvem som vinner konkurransen, og leverandører av antibiotika til primærhelsetjenesten bør få en inntektsgaranti. Disse forslagene i en rapport fra Helsedirektoratet blir nå trukket frem i lyset av leverandør-organisasjonen Farma Norge. Noe produksjon av antibiotika her til lands hverken i nye eller eksisterende anlegg kommer ikke i 2023, men for å sikre nødvendig leveranser av antibiotika er det nødvendig å tenke nytt, mener leverandør-foreningen.

I august 2020 fikk Helsedirektoratet i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å lede arbeidet med en mulighetsstudie for industriell antibiotikaproduksjon, i samarbeid med Statens legemiddelverk, de regionale helseforetakene, industrien og andre relevante offentlige og private aktører. Rapporten «Mulighetsstudie for antibiotikaproduksjon» kom i mars i år, men Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at forslagene knyttet til industriell produksjon av antibiotika ikke skal gjennomføres neste år.

I Dagens Medisin trekker interesseorganisasjonen Farma Norge fram noen tiltak fra rapporten til vurdering når nye produksjonsanlegg og bruk av eksisterende ikke er aktuelt. Farma Norge skal representere den delen av den farmasøytisk industri som leverer generiske og biotilsvarende legemidler i Norge. I dag står denne type medisiner for mer enn halvparten av medisinbruken i Norge.

Andre kriterier enn pris

Det ene tiltaket leverandør-organisasjonen trekker frem fra rapporten, er at prisen på legemidlene i et anbud skal være det samme som apotekenes maksimale innkjøpspris. Da vil andre kriterier for tildeling av kontrakt avgjøre hvem som vinner konkurransen. Aktuelle kriterier kan da være brukervennlighet 15%, fellesnordisk pakning 25%, leverandørlager ut over minimum 30% og miljøkrav: 30%.

Og to eller tre anbudsvinnere kan være aktuelt, for å sikre nødvendig legemiddel- forsyning. I tillegg til avtaleperioder som kan forlenges, f.eks. fire år pluss opsjon på ytterligere to år. Ifølge Farma Norge kan de sikre trygge leveranser, samt lokke flere nye tilbydere til Norge.

Felles antibiotika-anbud som Norge i dag samarbeider med Danmark og Island om, bør utvides til f.eks. å få inn enkeltregioner i Finland og/eller Sverige.

Inntektsgaranti

Inntektsgaranti for leverandører av antibiotika til primærhelsetjenesten er et annet forslag fra rapporten som vinner gehør hos Farma Norge.  Det betyr at leverandørene får en garanti på en inntekt som er uavhengig av volum. Sverige har en slik ordning. Denne kunne tilpasses til norske og nordiske behov, heter det i rapporten.

Sverige garanterer en årlig inntekt på 4 mill per antibiotikum, som er betydeligere høyere enn årlig salgsprognose for legemiddelet i Sverige. Innkjøp og refusjon av disse antibiotika går som normalt. Status gjøres opp for avtalte perioder og differansen mellom salg og garantisum betales ut fra en separat statlig finansieringskilde. Om salget overstiger 4 mill, holder innehaveren av markedsføringstillatelsen overskuddet og blir betalt en bonus for tilgjengelighetet. Formålet er at inntektsgarantien gir en høyere og mer forutsigbar belønning enn hva inntekter basert på omsetning til gitte enhetspriser gir. På grunn av inntektsgarantien har Sverige nå den nest beste tilgang til nye antibiotika i Europa (etter Storbritannia).

En prisgaranti er et sikkert virkemiddel som man har erfaring fra tidligere, bl.a. på vaksiner, og rapporten visere til at en prisgarantiordning kan koste mellom 57 og 70 mill i året for staten.

Bli den første til å kommentere på "Å la andre kriterier enn pris avgjøre, kan gi trygge antibiotika-leveranser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.