Advarsel til politikere: Vær varsom med detaljregulering av sykehusanbud

Anbud365: Advarsel til politikere Vær varsom med detaljregulering av sykehusanbudStatsminister Erna Solberg i Stortinget.

Skriv ut artikkelen

– Jeg tror vi skal være varsom med detaljreguleringen i anbudsprosesser innenfor sykehussektoren med den modellen og styringsmodellen vi har i dag. Det må være opp til sykehusene også å vurdere hva som er riktig anbud, hvem som har god nok kvalitet. Jeg mener at kvalitetsvurderinger må være et viktig element i dette, understreket statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime nylig.

Utgangspunktet i spørretimen var et spørsmål fra Jonas Gahr Støre (A) til statsministeren: Er hun enig i at det nå er skåret til beinet, og at det begynner å svekke tilbudet for god pasientbehandling og kvaliteten i fellesskapets sykehus?

I ett av oppfølgingsspørsmålene pekte Olaug V. Bollestad (KrF) på at det å bruke ressurser innen helse riktig er både viktig og rett, for vi vil alle behandle flest mulig pasienter slik at de får et bedre liv. Og hun fortsatte:

Rett ressursbruk?

– Etter den siste anbudsrunden i Helse Sør-Øst avsluttet en med å legge ned 29 plasser for tverrfaglig spesialbehandling innen rus i Helse Sør-Øst. En valgte da å bygge opp ti nye plasser innenfor statens eget sykehus og også legge ned tilbud fra ideelle aktører som har vist kompetanse, vist kunnskap, hatt godt omdømme og ikke minst vist gode resultater. Så mitt spørsmål til statsministeren er: Er dette rett bruk av ressurser – å bygge opp i et sykehus som sliter per i dag, og samtidig bygge opp om regjeringens ønske om fritt behandlingsvalg?

Statsminister Erna Solberg mente man skal være varsom med detaljreguleringen i anbudsprosesser innenfor sykehussektoren med den modellen og styringsmodellen vi har i dag. Det må være opp til sykehusene også å vurdere hva som er riktig anbud, hvem som har god nok kvalitet. – Jeg mener at kvalitetsvurderinger må være et viktig element i dette, sa hun og:

Nok kapasitet

– Så mener jeg at vi må passe på at det ikke er slik at vi bygger opp tilbud i det offentlige som fortrenger tilbud i det private hvis kvaliteten er like god, eller i noen tilfeller også bedre. Det betyr at regjeringen også har vært veldig tydelig på at for å få nok kapasitet og for å opprettholde gode nok tilbud har vi kjøpt mer inn, særlig innenfor rusomsorgen, gjennom anbudsprosessen. Jeg mener at det er viktig å se at her er det aktører med lange tradisjoner, som har veldig gode resultater, og som ikke minst har bygget opp et tilbud som går mellom spesialisthelsetjenesten og oppfølgingsarbeidet, som det er veldig viktig at vi ikke mister, selv om det egentlig er fordelt på to forskjellige forvaltningsnivåer.

Bli den første til å kommentere på "Advarsel til politikere: Vær varsom med detaljregulering av sykehusanbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.