Anskaffelsesreglene hindrer ikke innkjøp av legemidler til alle

Anbud365: Anskaffelsesreglene hindrer ikke innkjøp av legemidler til alleNicholas Wilkinson (SV)- til venstre - spurte og helse- og omsorgsminister Bent Høie svarte – med assistanse fra Nærings- og fiskeridepartementet ettersom det i spørsmålet også dreide seg om anskaffelsesregelverket.

Skriv ut artikkelen

Kommuner i Troms og Finnmark ble holdt utenfor i et tilbud om medisiner i en anbudskonkurranse, der det bare kom inn ett bud. Det oppsto da frykt for at noen kanskje ikke ville få medisiner og saken havnet i Stortinget. Ingen fare, beroliget helse- og omsorgsminister Bent Høie, alle får. Og Nærings- og fiskeridepartementet: – Regelverket for offentlige anskaffelser hindrer etter vårt syn ikke innkjøp av nødvendige legemidler. I konkurranser hvor oppdragsgiver kun mottar ett tilbud, som i denne saken, vil det være mulig å avlyse konkurransen på grunn av manglende konkurranse og gjennomføre en ny konkurranse.

Bakgrunnen for spørsmålsrunden er en melding for en tid tilbake om at Sør-Varanger kommune ikke får levert medisiner fra Apotek 1 Gruppen AS, den eneste leverandøren som ga anbud på et kommunalt fellesinnkjøp. Gruppen har i sitt anbud holdt tre kommuner utenfor.

Saken er omtalt så vel i NRK som i lokale medier.

– Grunnen til at de holder disse tre kommunene utenfor skal jeg ikke uttale meg om, men Apotek 1 Gruppen AS var de eneste som leverte anbud. Kontraktene om dette er nå underskrevet. Det sier Bjørnar Pedersen i Finnut Consult AS i Vadsø. Firmaet har kjørt en anbudsrunde for fjorten kommuner i Nord-Troms og Finnmark. Det betyr ikke at saken om en innkjøpsavtale for de tre kommunene er avsluttet. Finnut Consult AS er i dialog med kommunene, og vil gå i gang med en ny anbudsprosess for disse.

Spørsmålet i Stortinget

Nicholas Wilkinson (SV) tok saken opp med helse- og omsorgsministeren i form av et skriftlig spørsmål: Hvilke tiltak vil statsråden innføre for å sikre at alle kommuner i hele landet kan være trygge på å få tilgang på medisiner uten å måtte bryte loven?

Til det svarte helse- og omsorgsminister Bent Høie at i Norge er legemiddelforsyningen i dag sikret gjennom tre legemiddelgrossister som er vertikalt integrert med hver sin apotekkjede. I tillegg finnes det noen frittstående apotek. Apotek har også plikt til å levere alle godkjente legemidler, noe som sikrer at kommunene i Troms og Finnmark vil ha tilgang til de legemidlene de trenger.

Hindrer ikke kjøp av legemidler

Ettersom Wilkinson antydet at anskaffelsesregelverket kunne være «synderen» i denne saken, lot statsråd Høie Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) svare på dette:

– Regelverket for offentlige anskaffelser hindrer etter vårt syn ikke innkjøp av nødvendige legemidler. I konkurranser hvor oppdragsgiver kun mottar ett tilbud, som i denne saken, vil det være mulig å avlyse konkurransen på grunn av manglende konkurranse og gjennomføre en ny konkurranse. Anskaffelsesreglene åpner videre for bruk av forenklede anskaffelsesprosedyrer, som konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring og anskaffelse uten konkurranse i visse situasjoner der det ikke er effektiv ressursbruk å kunngjøre anskaffelsen, eller det ikke er mulig å skape konkurranse om anskaffelsen. De konkurransemessige utfordringene i denne saken medfører derfor ikke i seg selv brudd på anskaffelsesregelverket.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesreglene hindrer ikke innkjøp av legemidler til alle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.