Åpnet for forlengelse av inngåtte avtaler for å gi leverandører forutsigbarhet

Anbud365: Åpnet for forlengelse av inngåtte avtaler for å gi leverandører forutsigbarhetStortingsrepresentant Aleksander Stokkebø spurte og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen svarte – om forutsigbarhet for leverandører av arbeidsmarkedstiltak.

Skriv ut artikkelen

Inngåtte anbudsavtaler om arbeidsmarkedstiltak kan nå forlenges med ett år, slik at en leverandør kan levere tiltak i inntil fem år. Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav) som har åpnet for dette, fremgår det av et svar fra arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Endringen kom etter dialog med bransjen som har pekt på behov for langsiktige avtaler for å ivareta viktig kompetanse og sikre gode arbeidsvilkår for sine ansatte.

Bevilginger svinger, også til ulike arbeidsmarkedstiltak i Nav-regi. I 2022 ble budsjettrammen Stortinget vedtok, redusert inn i året og ytterligere ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. For såkalte skjermede NAV-tiltak foreligger det klare regler for variasjoner opp eller ned, med seks måneders skriftlig varsel. Det bidrar til å ivareta leverandørbedriftens ansatte og økonomi. Innen anbudsutsatte tiltak er det imidlertid ikke en felles rutine etablert spesielt for nedtrekk (reduksjon), og en del fylker gjør månedlige justeringer av rammene.

Det første til at stortingsrepresentant Aleksander Stokkebø meldte et skriftlig spørsmål om det er aktuelt med å etablere rutiner som kan gi økt grad av forutsigbarhet og en bedre varslingstid for eventuelle nedtrekk for de anbudsutsatte tjenestene.

Levedyktig leverandørmarked

Rett statsråd til å svare var arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen som kunne fortelle at det i departementets tildelingsbrev til Arbeids- og velferdsetaten gis føringer om at det skal legges til rette for et levedyktig leverandørmarked for avklarings- og oppfølgingstjenester, bl.a. gjennom bruk av rammeavtaler med eksterne tiltaksarrangører. Det skal stilles kvalitets- og resultatkrav til leverandører av tiltak, fremgår det av svaret, og:

– For å gi forutsigbarhet til leverandører av anbudsutsatte tiltak opplyser direktoratet at etaten ved inngangen til nytt kalenderår vil gi tiltaksleverandørene beskjed dersom forventet kapasitetsbehov vil avvike fra gjeldende behov. Det skal gi tiltaksleverandørene mulighet til å tilpasse sin bemanning. I 2022 ble det i tillegg lagt til en ytterligere presisering i avtalene som skal styrke kommunikasjonen ved større endringer.

Forlenget avtaler med et år

For å øke forutsigbarheten har Arbeids- og velferdsdirektoratet dessuten åpnet for å forlenge inngåtte anbudsavtaler med ett år, slik at en leverandør kan levere tiltak i inntil fem år. Dette er maksimalt av hva anskaffelsesregelverket åpner for, ifølge statsråd Mjøs Persen. Endringen kom etter dialog med bransjen som har pekt på behov for langsiktige avtaler for å ivareta viktig kompetanse og sikre gode arbeidsvilkår for sine ansatte.

Bli den første til å kommentere på "Åpnet for forlengelse av inngåtte avtaler for å gi leverandører forutsigbarhet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.